< Terug naar overzicht

Ziekteverzuim in België opnieuw alarmerend hoog

De cijfers over ziekteverzuim blijven binnenstromen. Nadat onderzoeksbureau Zebrazone onlangs bekend maakte dat voor het eerst in vijf jaar het absenteïsme in 2006 stagneerde, maar de totale kost wel toenam, maakte SD Worx nu de eerste cijfers over kortdurend ziekteverzuim in 2007 bekend.

Dienstverlener SD Worx beschikt over de eerste verzuimresultaten voor 2007. Uit de cijfers blijkt dat het kortdurend ziekteverzuim (ziekte voor minder dan een maand) in januari 2007 2,48% bedroeg ten opzichte van 2,33% in januari 2006. Het kortdurend ziekteverzuim piekte in januari maand tot de hoogste score sinds drie jaar. De prognose voor februari is een verdere significante stijging, een overschrijding van de 3%-grens.

De onderzoekers delen ook enkele bevindingen mee over 2006. Het kortdurend ziekteverzuim bleef vorig jaar hoog: het bedroeg 2,26%. De Belgische werknemer liet gemiddeld 5,3 dagen per jaar kortdurend ziekteverzuim optekenen en 55% van de Belgische werknemers was het afgelopen jaar kortdurend ziek. Deze 55% verzuimers hebben gemiddeld 9,6 dagen ziekteverlof met gewaarborgd loon opgenomen.

Er is een opmerkelijk verschil tussen arbeiders en bedienden. Bedienden die kortstondig ziek waren, lieten gemiddeld 8,3 dagen kortdurend ziekteverzuim optekenen, arbeiders gemiddeld 11,6 dagen.

Er worden ook grote regionale verschillen vastgesteld in het kortdurend ziekteverzuim. Van de Vlaamse provincies is Antwerpen ‘het gezondst’ (minste kortdurend verzuim), gevolgd door West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. In Wallonië worden de Naamse werkgevers het meest geconfronteerd met kortdurend verzuim, gevolgd door Henegouwen en Luik. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest scoort goed met een kortstondig ziekteverzuim van 2,19%.

Ook de grootte van de onderneming speelt een rol in het kortdurend ziekteverzuim: hoe kleiner de onderneming, hoe minder kortdurend ziekteverzuim. Het kortdurend ziekteverzuim in ondernemingen met minder dan 20 medewerkers is het laagst (1,65%), terwijl bedrijven met 500 tot 999 werknemers het hoogste kortdurend verzuim kennen (2,51%).

Het totale ziekteverzuim steeg van 4,88% in 2005 naar 4,99% in 2006. Dat is de hoogste score sinds 2002. Niet alleen het kortstondig ziekteverzuim blijft dus hoog scoren, ook het ziekteverzuim langer dan een maand stijgt opnieuw. Werknemers blijven met andere woorden vaker langer ziek.

Een volgehouden aandacht voor de ziekteverzuimproblematiek blijft dus aan de orde. Meer weten? In HRS 43 van maart duiken we in de cijfers van recente studies, vragen we commentaar aan een specialist en illustreren we met een goed praktijkvoorbeeld. Vraag een gratis proefnummer aan bij proefnummer@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen