< Terug naar overzicht

Zo voorkomt u vermoeide ogen bij beeldschermwerk

Urenlang naar een scherm staren, put de ogen uit. Het gevolg: hoofdpijn, jeukende ogen en een wazig zicht. Hoe ontstaan die klachten én wat kan u er concreet aan doen?

Een te zware belasting van de ogen vergroot de kans op klachten zoals hoofdpijn en tranende of bloeddoorlopen ogen. Hoe erg die belasting doorweegt, is voor een stuk persoonlijk: de ene medewerker kan wat meer verdragen dan de ander. Bovendien heeft niet iedereen een even perfect gezichtsvermogen. Maar ook externe invloeden spelen een rol, zoals licht, kijkafstand en luchtvochtigheid.

Licht: 1-3-9 regel

Afhankelijk van hoeveel licht op de ogen valt, zorgen kleine spiertjes ervoor dat de pupillen groter of kleiner worden. Moeten die spieren hard werken, dan raken ze vermoeid. Extreem lichte of donkere werkplekken zijn sowieso geen goed idee. Maar ook veel veranderingen in lichtsterkte putten de ogen uit.

Het is daarom belangrijk dat wanneer de kijkrichting verandert, de lichtomstandigheden min of meer constant blijven. De 1-3-9 regel is een handig hulpmiddel. Ze legt een verhouding in lichtsterkte op, gebaseerd op drie zones in het gezichtsveld: de centrale zone, de zone net daarrond en de periferie. Om de ogen zo min mogelijk te belasten, mag de tweede zone niet meer dan drie keer, en de periferie niet meer dan negen keer lichter of donkerder zijn dan de centrale zone. Zo moeten de pupillen zich niet constant aanpassen, en raken de ogen minder snel uitgeput.

Als werkgever bent u wettelijk verplicht voldoende verlichting te voorzien voor uw medewerkers. Pas daarom de helderheid van de beeldschermen aan de kantooromgeving aan. Gebruiken medewerkers tegelijkertijd twee schermen, dan zijn die best even helder ingesteld. Open of sluit ook de gordijnen of verduisteringen om de 1-3-9 verhouding te respecteren.

Afstand: kijk eens verder dan 6 meter

Om iets van dichtbij scherp te kunnen zien, moet de lens van het oog een beeld samendrukken. Naarmate we ouder worden, krijgen onze ogen het lastiger om dat beeld te vormen.

Wie op een computer werkt, kijkt een groot deel van de dag naar een scherm op vrij korte afstand. Praten uw medewerkers met de collega’s naast hen, dan stellen hun ogen weliswaar scherp op een andere afstand, maar die wordt door de ogen nog steeds als ‘dichtbij’ ervaren. Pas vanaf 6 meter afstand kunnen de ogen even ontspannen.

Deel de kantoorruimte daarom zodanig in, dat medewerkers ver kunnen kijken. Plaats bureaus met de rug tegen de muur en zet geen kasten of planten voor het raam. Sensibiliseer medewerkers ook om af en toe in de verte te turen en zo hun ogen een rustpauze te gunnen.

Luchtvochtigheid: vergeet niet te knipogen

De derde factor is simpel: wanneer uw medewerkers naar een scherm kijken, knipperen ze minder met de ogen. Bovendien is de luchtvochtigheid in veel kantooromgevingen te laag. Die twee zaken samen, kunnen ervoor zorgen dat de ogen uitdrogen.

Als werkgever bent u wettelijk verplicht een goede luchtvochtigheid te garanderen op de werkplek, aangepast aan de lichamelijke inspanningen van uw medewerkers en het type werk. Herinner uw medewerkers er dan ook aan om af en toe te knipperen met de ogen, bijvoorbeeld met een (ludieke) kleine sticker op hun beeldscherm (bijvoorbeeld “Zorg dat je ogen niet uitdrogen. Knipper regelmatig of knipoog naar een collega.”).

Bron: Mensura (mensura.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen