Ongeveer de helft van bedrijven is op zoek naar technisch talent, zo blijkt uit een rondvraag van HR-dienstverlener Tempo-Team bij een representatieve steekproef van 2100 Belgische werkgevers en werknemers. Maar voor meer dan acht op de tien bedrijven verloopt die zoektocht bijzonder moeilijk. Driekwart van de bedrijven met vacatures voor technische profielen spreekt zelfs van een ernstig tekort aan technische werknemers. Dat is dan vooral het geval in Vlaanderen en bij grote bedrijven.
Werkgevers verwachten bovendien weinig beterschap: zeven op de tien denken dat de vraag naar technische profielen nog zal toenemen. Om de schaarste aan technische profielen aan te pakken, kijken werkgevers naar de overheid. Ruim tweederde vindt dat deze technische studies en opleidingen meer moet promoten. Voorts vindt 55 procent dat jongeren nog altijd te weinig aangemoedigd worden om studierichtingen te kiezen die hun kans op werk vergroten. Dit zou een van de voornaamste oorzaken zijn van de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. De helft van de bedrijfsleiders wil een betere afstemming tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.
Bedrijven hebben ook zelf een belangrijke rol te spelen, bijvoorbeeld door technische jobs aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door medewerkers meer autonomie te geven en beter te verlonen. Uit de enquête blijkt immers dat ruim zeven op de tien werknemers met een technisch diploma het liefst een job hebben met veel autonomie. Ook zouden vier op de tien werknemers openstaan voor ‘een nieuwe uitdaging’.
Bron: Tempo-Team