Nijpend tekort aan technische profielen

Ongeveer de helft van bedrijven is op zoek naar technisch talent, zo blijkt uit een rondvraag van HR-dienstverlener Tempo-Team bij een representatieve steekproef van 2100 Belgische werkgevers en werknemers. Maar voor meer dan acht op de tien bedrijven verloopt die zoektocht bijzonder moeilijk. Driekwart van de bedrijven met vacatures voor technische profielen spreekt zelfs van een ernstig tekort aan technische werknemers. Dat is dan vooral het geval in Vlaanderen en bij grote bedrijven.

Werkgevers verwachten bovendien weinig beterschap: zeven op de tien denken dat de vraag naar technische profielen nog zal toenemen. Om de schaarste aan technische profielen aan te pakken, kijken werkgevers naar de overheid. Ruim tweederde vindt dat deze technische studies en opleidingen meer moet promoten. Voorts vindt 55 procent dat jongeren nog altijd te weinig aangemoedigd worden om studierichtingen te kiezen die hun kans op werk vergroten. Dit zou een van de voornaamste oorzaken zijn van de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. De helft van de bedrijfsleiders wil een betere afstemming tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.

Bedrijven hebben ook zelf een belangrijke rol te spelen, bijvoorbeeld door technische jobs aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door medewerkers meer autonomie te geven en beter te verlonen. Uit de enquête blijkt immers dat ruim zeven op de tien werknemers met een technisch diploma het liefst een job hebben met veel autonomie. Ook zouden vier op de tien werknemers openstaan voor ‘een nieuwe uitdaging’.

Bron: Tempo-Team

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.