Nog erger voor het welzijn van collega’s dan pesten: hen negeren

Medewerkers die gepest worden, verzuimen vaker en verlaten uiteindelijk de organisatie. Pesten kan zich op diverse manieren uiten. Een medewerker is bijvoorbeeld voortdurend onderwerp van spot, krijgt steeds de schuld van fouten van anderen of staat voortdurend bloot aan kritiek.

Erger dan pesten

Een recente Amerikaanse studie wijst uit dat er nog iets ergers is voor het mentale en psychische welzijn van medewerkers: hen negeren. Nochtans is dit meer sociaal geaccepteerd.

Professor Sandra Robinson over de bevindingen van de studie: “We hebben geleerd dat het negeren van iemand is te prefereren boven pesten. Als je niets aardigs hebt te zeggen, zeg dan vooral niets. Medewerkers die genegeerd worden, voelen zich echter hulpelozer. Zij zijn de aandacht van anderen helemaal zogezegd niet waard.”

Pak schadelijk gedrag bewust aan

Volgens professor Robinson is er steeds meer aandacht voor pesten en de schadelijke gevolgen daarvan. En dat is natuurlijk terecht, zo stelt zij. “Maar er moet ook oog zijn voor gedrag dat als minder schadelijk wordt gepercipieerd, zoals het negeren van collega’s. Veel medewerkers voelen zich slachtoffer. Werkgevers moeten zich bewust zijn van dit schadelijke gedrag en er vervolgens naar handelen.”

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.