Nog geen akkoord over afschaffing maaltijdcheques

Dit artikel is exclusief voor leden

De Senaat heeft gisteren de beslissing over het vervangen van maaltijdcheques door een vergoeding via de loonbrief uitgesteld. Eerst moet de Nationale Arbeidsraad (NAR) advies geven.

Ondernemersorganisatie Unizo betreurt het uitstel en benadrukt dat zij binnen de NAR zal pleiten voor de meest eenvoudige oplossing: een vervanging van de papieren maaltijdcheques door een nettovergoeding.

“Iedereen wordt er beter van. Werknemers krijgen nettokoopkracht zonder dat de brutoloonkosten voor werkgevers verhoogd wordt. Voor handelaars zijn de administratieve mallemolen en extra kosten verleden tijd”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

De papieren cheque vervangen door een nettovergoeding bespaart handelaars, volgens een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging, 78.247.622 euro per jaar. Voor werkgevers is dat 99.798.159 euro en werknemers 20.759.220 euro.

“Ondernemingen besparen dus 180 miljoen euro”, zegt Unizo. De ondernemersorganisatie weerlegt ook de kritiek als zou het vervangen van de cheques door een maaltijdvergoeding leiden tot jobverlies en minder consumptie.

De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB uitten eerder al bezwaren en vinden de vervanging van maaltijdcheques door een nettolijn op de loonbrief geen goed idee. Ook het VBO is gekant tegen het wetsvoorstel.

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.