België scoort met 29 procent vrouwen in bestuurs- en managementfuncties behoorlijk goed. Het laat daarmee landen zoals Nederland (19 procent) en Duitsland (20 procent) ver achter zich.
De meeste bedrijven (71 procent) hebben geen beleid om vrouwen in topposities te stimuleren. De reden voor meer mannen in de top is grotendeels cultureel en sociaal, maar soms is er sprake van opzettelijke discriminatie. Al gebeurt dit vaak onbewust. Topmannen vinden het fijn om mensen aan te nemen die op henzelf lijken. Een patroon dat moeilijk te doorbreken is zonder duidelijk beleid.
Maar ook de bedrijfscultuur speelt een rol, zo blijkt uit het onderzoek. Vrouwen worden bestraft voor het moederschap omdat vrouwen voorrang geven aan de zorg voor hun kinderen boven hun werk. “Als de bedrijfscultuur verwacht dat bestuurders en topmanagement werk boven het gezin plaatsen, is het niet verwonderlijk dat vrouwen minder geneigd zijn hoog op de bedrijfsladder te klimmen”, aldus de onderzoekers.
Vrouwen in de voormalige Sovjetlanden doen het uiterst goed als het gaat om het bekleden van de hogere functies in het bedrijfsleven. Zo staat Litouwen bovenaan met 44 procent en maakt Bulgarije een goede tweede plaats met 43 procent vrouwen in de top. Rusland staat op de derde plaats, daar wordt 40 procent van de bestuurs- en managementfuncties bekleed door een vrouw.
Dat dit allemaal ex-communistische landen zijn, is meteen ook de grootste reden waarom vrouwen zo goed vertegenwoordigd zijn in de top van het bedrijfsleven, het werd destijds enorm gestimuleerd. “Maar nu de markt opengebroken is, blijkt het moeilijk om de stimulans hoog te houden en wordt het verschil helaas weer groter”, merken de onderzoekers.