Nooit eerder meer zieken dan in 2022

Nooit eerder zoveel zieken
Verzuim

Het absenteïsme in België bereikte vorig jaar een nieuw recordniveau. Het kort én het middellang verzuim waren nooit eerder zo hoog.

Zowel Acerta als SD Worx komen met cijfers over het ziekteverzuim in ons land. Hun conclusies liggen in elkaars verlengde. Zo laat SD Worx weten dat slechts een op drie werknemers vorig jaar geen enkele dag ziek was. Het kort ziekteverzuim (minder dan één maand) kende de grootste stijging met bijna 20 procent (tot 3,43 procent) en overtreft zo voor het eerst het middellang verzuim (tussen één maand en één jaar), dat steeg met 1,65 procent tot 3,18 procent. Gemiddeld gingen er in 2022 6,6 procent dagen verloren door afwezigheid van korte of middellange duur.

Bij sectorgenoot Acerta lezen we dat de toename in kort ziekteverzuim – men heeft het over één op de zeven medewerkers die gemiddeld minstens één dag ziek waren per maand – zichtbaar is in alle sectoren, in alle leeftijdscategorieën, bij arbeiders en bedienden en zowel in de grote als kleine ondernemingen.

Globaal genomen was de Belgische werknemer volgens Acerta vorig jaar gemiddeld 7,5 dagen afwezig op het werk door kort ziekteverzuim. Dat is een dag meer in vergelijking met 2019 en 2021 en zelfs bijna 2 meer in vergelijking met coronajaar 2020.

Ook veel verzuim in uw organisatie? Op 16 februari 2023 organiseert HR Square het seminarie ‘Re-integratie na langdurige afwezigheid’. Meer info.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

HR Stafmedewerker

DE SINGEL

Diensthoofd HR

Wingene

HR Business Partner Volvo Trucks

Volvo Group Belgium

Coördinator HR Service Center

UZ Brussel

Recruiter

Leefmilieu Brussel

Senior Recruiter

Zorgbedrijf Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.