NSZ wil uitkering voor ouderschapsverlof afschaffen

Dat alles blijkt uit onderzoek van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van de RVA. In 2013 namen gemiddeld 53.235 werknemers en ambtenaren ouderschapsverlof. Dat zijn er 5% meer dan in 2012, toen gemiddeld 50.766 werknemers en ambtenaren ouderschapsverlof opnamen. Ten opzichte van vijf jaar geleden, in 2008, gaat het zelfs om een toename van 42%. In 2000 namen slechts 8071 werknemers ouderschapverlof op.

71% van de werknemers en ambtenaren die ouderschapsverlof opnamen in 2013, deden dat volgens het 1/5-stelsel, waarbij ze één dag per week vrij hebben. 11% neemt halftijds ouderschapsverlof, terwijl 18% voor een voltijdse periode van drie of vier maanden kiest. 82% van de mensen die in 2013 ouderschapsverlof opnamen, bleef met andere woorden deeltijds aan de slag.

“Ouderschapsverlof blijft aan populariteit winnen”, stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, vast. Zij en haar organisatie stellen echter een heel andere aanpak voor om de algemene kostprijs niet zo hoog te laten oplopen: “Wij stellen voor dat werknemers en ambtenaren nog ouderschapsverlof mogen opnemen, maar zonder dat hier een uitkering tegenover staat.” Dat is jaarlijks goed voor een besparing van zo’n 150 miljoen euro.

Al beseft de ondernemersorganisatie dat de combinatie tussen arbeid en gezin niet altijd even evident is. Daarom is ze voorstander van alternatieve gezinsvriendelijke maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn voor werknemer en werkgever. Een meer flexibele arbeidswetgeving en meer kinderopvang op maat moeten daarbij de norm zijn.

Bron: NSZ

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.