OESO: Belgen werken best tot 73 jaar

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtFlexibiliteitHerstructureringInstroomJongerenLoonLoonkostenLoopbaan
In een rapport van 34 pagina’s somt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) een rist aanbevelingen op voor België. Niet geheel verrassend komt de vergrijzingsfactuur daarin als één van de grootste Belgische pijnpunten naar boven.

Door de snel verouderende bevolking zal de vergrijzing hard toeslaan. De OESO schat dat het prijskaartje voor de pensioenen en de gezondheidszorg tegen 2060 met 9,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zal stijgen.

Als remedie ziet de OESO het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 73,5 jaar. Maar ook de minimumleeftijd voor vervroegd pensioen moet omhoog. De recente verhoging van 60 naar 62 jaar zal immers niet volstaan.

Jongeren

Ook adviseert de Parijse denktank werklozen sneller te activeren. Vandaag worden werkloze Belgen pas na twaalf maanden aangespoord werk te zoeken. Dat kan beter al na zes maanden, meent de OESO.

De OESO hamert er ook op dat de Belgische overheid méér moet doen om de vraag naar zowel jonge als laaggeschoolde werknemers te verhogen. 80 procent van de werkzoekers is laaggeschoold, terwijl voor 80 procent van de vacatures een diploma vereist is.

Ook de jeugdwerkloosheid is te hoog. De wirwar van uitzonderingen en stages levert geen zichtbaar netto positief effect op. De OESO stelt voor om de werkgeversbijdragen voor alle laaggeschoolde werknemers te verlagen.

Andere adviezen van de OESO klinken bekend, zoals het schrappen van de loonindexering, het verlagen van de energiekosten en het verlagen van de kosten voor de gezondheidszorg.

Bron: Trends/De Tijd

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.