Ondermaatse rekruteringspraktijken halen bedrijfsnaam onderuit

OrganisatieWerving

Het Britse Capital Consulting, een dienstverlener op het vlak van rekrutering, concludeert na een online-enquête bij meer dan 2500 werkzoekenden dat bedrijven zich moeten bezinnen over hun rekruteringsaanpak. Bijna een op vier (23%) werkzoekenden voelt zich immers onheus behandeld door werkgevers gedurende de sollicitatieprocedure. Meer dan de helft van de werkzoekenden (53%) weigert na een negatieve ervaring nog klant te zijn bij het bedrijf. De meerderheid doet ook erg haar best om anderen in te lichten: 55% vertelt meer dan drie andere werkzoekenden over de ervaring met het bedrijf. In het licht van de ‘war for talent’ en de krapte op de rekruteringsmarkt bevestigen de onderzoekers dat een goed werkgeversmerk meer en meer essentieel is voor het commerciële succes van een organisatie. Rekrutering wordt blijkbaar vaak over het hoofd gezien als een kans om zich op de werknemers- en consumentenmarkt te profileren.

De grootste frustratie van de sollicitanten is het gebrek aan communicatie. De helft van de werkzoekenden vindt het niet kunnen dat hen geen reden wordt opgegeven indien ze de job mislopen. De andere helft van de kandidaat-werknemers stoort zich vooral aan het uitblijven van enige feedback na een sollicitatie. Opmerkelijk is ook dat meer dan een derde beweert irrelevante, onbelangrijke of domme vragen voorgeschoteld te hebben gekregen. Zo’n 30% werd gevraagd om aan – volgens hen – niet ter zake doende tests te participeren.

Niet alleen bedrijven, ook de rekruteringbureaus worden door de studie met de voetjes op de grond gezet: meer dan een kwart (26%) van de respondenten houdt er niet van met rekruteringbureaus en derden te moeten samenwerken. Het zijn vooral de mannelijke sollicitanten die zich aan deze manier van werken storen (30% ten opzichte van 20% bij de vrouwen).

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.