Ondernemersorganisatie Unizo pleit voor plafonnering tijdskredietbudget

De opname van verlof zoals thematische verloven, tijdskrediet en loopbaanonderbreking bij werknemers jonger dan 50 jaar zit op een absoluut piekniveau. Vooral in de privésector nam het aantal thematische verloven zoals ouderschapsverlof, verlof voor palliatieve zorgen en medische bijstand op een jaar tijd met ruim 10% toe.

Volgens ondernemersorganisatie Unizo kosten de verlofsystemen ons zo’n 830 miljoen euro per jaar. De huidige regering nam maatregelen om ongemotiveerd tijdskrediet en ongemotiveerde loopbaanonderbreking in te dijken. “Maar het is de vraag of die de rekening zullen doen dalen”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

De ondernemersorganisatie verwijst naar de extra periode van 12 maanden die je voortaan kan opnemen om, bijvoorbeeld, voor een ziek kind of familielid te zorgen. “Dat doet de inspanningen rond niet-gemotiveerde verlofstelsels bijna compleet teniet.” De organisatie pleit dan ook voor een plafonnering van het budget voor tijdskrediet. “Zo kan enkel wie echt een reden heeft, er gebruik van maken en vermijd je misbruiken.”

Daarnaast wil Unizo dat er verplichtingen gekoppeld worden aan landingsbanen. De organisatie stelt voor om het gebruik ervan te verbinden aan een bindend engagement om langer te blijven werken. De instapleeftijd voor landingsbanen wordt vanaf 1 januari 2015 verhoogd van 55 naar 60 jaar.

Anderzijds steekt de ondernemingsorganisatie ook de hand in eigen boezem: “Het kan niet dat werkgevers systemen als tijdskrediet of brugpensioen gebruiken om mensen aan de kant te schuiven.”

 

ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.