Ondernemingen lusten de loonpremie niet

Werkgevers lusten loonpremie niet
Loonkosten

Als ondernemingen zelf mogen beslissen over de uitreiking van een loonpremie, zou acht op de tien de premie níet toekennen. Bedrijven staan niet te springen om de invoering van de koopkrachtpremie, zo blijkt uit een bevraging.

De loonpremie is onderdeel van het voorstel van de federale regering aan de sociale partners in de Groep van 10. Concreet gaat het over de mogelijkheid voor bedrijven die winst realiseren om een loonpremie van 500 euro tot 750 euro uit te keren, bovenop de index. Het toekennen van de premie en de grootte ervan moeten op sectoraal niveau worden onderhandeld.

“Loonstijgingen temperen”

Uit een enquête door werkgeversorganisatie Voka bij vijfhonderd bedrijven blijkt dat die geen vragende partij zijn om dergelijke premies in te voeren. 80 procent van de bevraagde ondernemingen lust de loonpremie niet en zou ze dan ook niet toekennen, mochten ze daar zelf over kunnen beslissen. De verklaring? Volgens Voka vormen de loonkosten vandaag de allergrootste zorg van de bedrijfswereld. Ondernemingen vragen prioritaire politieke actie om de loonstijgingen binnen de perken te houden.

“Bedrijven vragen zich vertwijfeld af wat de politiek kan doen om de ongeziene loonstijgingen te temperen. Toch gebeurt het omgekeerde: de federale regering stelt bovenop de index nog nieuwe loonpremies voor. De concurrentiepositie van onze bedrijven staat sterk onder druk. We hebben nu geen extra premies nodig maar wel een mildering van de loonkoststijging, bijvoorbeeld door een indexsprong”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Loonhandicap

De loonkosten zijn nergens in Europa sneller gestegen dan in België, stelt Voka. In de periode ’22-’24 zullen de Belgische lonen door de automatische indexering met 21 procent stijgen, wat overeenkomt met een extra loonkost voor de private ondernemingen van 32 miljard euro. De loonpremies tot 750 euro dreigen dat bedrag verder te laten oplopen. Belgische bedrijven zien de loonhandicap op die manier verder toenemen.

Ondernemingen nemen maatregelen om de stijgende loonkosten op te vangen. De investeringsplannen voor de komende twee jaar worden gemiddeld met 12 procent teruggeschroefd. Een op de drie bedrijven verwacht een inkrimping van de personeelsgroep door te voeren in de komende maanden.

LEES OOK OP HRSQUARE.BE

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.