Onderzoek: vakantiegevoel verdwijnt zeer snel

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenCommunicatieFlexibiliteitLoopbaanMotivatieOrganisatiePreventieRetentie en verloopStrategie
Dat blijkt uit onderzoek waarop arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

“Vakantie is een krachtig middel om te herstellen van het werk”, zegt Jessica de Bloom. “Ondanks het feit dat de effecten van korte duur zijn, kunnen er positieve veranderingen optreden in stemming en welzijn, die wellicht een buffer vormen tegen toekomstige stressoren. Een vakantie helpt mensen om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en om zaken in perspectief te zien.”

De Bloom constateerde in één van haar onderzoeken dat werknemers tijdens vakantie meer tijd besteden aan gesprekken met hun partner dan daarbuiten, dat ze de kwaliteit van de gesprekken ook positiever beoordeelden dan voor de vakantie, en dat dit samenhangt met een betere gezondheid en welbevinden tijdens en na de vakantie.

Overigens bleek dat niet één bepaalde vakantie-activiteit herstelbevorderend werkt, maar dat het er vooral om gaat dat mensen plezier beleven aan hun vakantie-activiteiten, zich ontspannen, mentaal afstand nemen van hun dagelijkse werk en zelf kunnen bepalen hoe ze hun tijd besteden tijdens vakantie.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.