Onduidelijk: is er echt (g)een verband tussen prestatie en bonus?

Dat blijkt uit een wereldwijde studie van consultancygroep Towers Watson bij meer dan 32.000 werknemers. Hoewel zowel werknemers als werkgevers het belang erkennen van verloning voor het aantrekken en behouden van werknemers, falen organisaties in hun communicatie over hun beloningsbeleid.

Iets meer dan de helft (52%) van de bevraagde werknemers zegt dat hun werkgever op een duidelijke manier communiceert over de beloningsstrategie. Minder dan de helft zegt dat er een duidelijke link is tussen hun prestatie en de ontvangen bonus. Slechts 45% van de bevraagde werknemers zegt dat hun managers erin slagen op een faire manier hun prestaties te vertalen in hun bonus.

Werkgevers beseffen dat hun beloningsstrategie duidelijker kan. Zo zegt slechts 53% van de werkgevers dat hun werknemers begrijpen hoe de beloningsstructuur in elkaar zit.

Een andere opmerkelijke bevinding is dat de link tussen de bonus en individuele prestaties steeds kleiner wordt. Bijna een derde (31%) van de organisaties betaalde in 2014 ook aan slechte presteerders een bonus. In 2010 bedroeg dit percentage slechts 21%.

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.