Onregelmatige werkuren veroorzaken stress

Bijna de helft van de Amerikaanse werknemers met onvoorspelbare werkroosters kampt met ‘psychologische ongemakken’, zoals een verhoogd stressniveau. Dat blijkt uit een onderzoek door twee sociologen, Daniel Schneider en Kristen Harknett, van het Center for Equitable Growth in Washington.

Ze baseren zich op een bevraging bij 6476 werknemers, verspreid over acht grote winkelketens en fastfoodrestaurants in de VS. In dat soort bedrijven zijn onregelmatige werkroosters de norm en krijgen heel wat werknemers pas enkele dagen vooraf hun werkschema te horen. Het aantal werkuren dat ze moeten presteren en het tijdstip waarop – bijvoorbeeld enkele dagen alleen ’s avonds en daarna weer halve dagen tot de middag – varieert van week tot week.

Die onzekerheid voedt niet alleen het stressgevoel, menen de onderzoekers, maar leidt ook tot financiële instabiliteit. De ene week verdienen ze een normaal inkomen en de week nadien dan weer niet, wat vaak tot problemen leidt om de gezinskosten te betalen.

In San Francisco heeft het stadsbestuur alvast de richtlijn uitgevaardigd dat winkelketens hun personeel minstens twee weken vooraf moeten inlichten over hun werkrooster. Seattle en Washington overwegen een gelijkaardige maatregel.

Bron: De Standaard (standaard.be)


HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.