Ontmasker ergernissen met e-HRM

Met de komst van de kantoortuinen is de werkomgeving er niet bepaald rustiger op geworden. Veel werknemers klagen daarom over een rumoerige werkvloer. Door het ‘nieuwe werken’ zijn sommigen daarnaast ook nog eens van hun vaste bureau en plaats beroofd, een evolutie die niet door iedereen positief onthaald wordt.

Daarnaast hebben je collega’s ook nog andere veel voorkomende ergernissen, zoals slecht luisteren, negativiteit, slordigheid en slechte communicatie. Toch is die rumoerige werkplek de meest voorkomende ergernis.

Rumoer op de werkvloer

Heel wat fabrikanten van headsets en telefoonaccessoires spelen reeds in op de grootste ergernis door standaard ‘noise cancellation’ in hun producten in te bouwen. Ook medewerkers zelf nemen de nodige maatregelen om zich te kunnen blijven concentreren. Zo zet 66% een koptelefoon op om naar eigen muziek te luisteren als afleiding. Of de concentratie daarmee gebaat is, is nog maar de vraag.

Het is al langer bekend dat geluidsoverlast op het werk leidt tot onnodige stress en concentratieproblemen. Voor de productiviteit en de werksfeer is het dan ook beter om het geluidsniveau op de werkvloer eens ernstig onder de loep te nemen. Toch gebeurt dat blijkbaar maar erg zelden.

De rol van e-HRM

Wil je als HR-medewerker de irritaties op de werkvloer leren kennen, breng dan enkele keren een bezoek aan de rokersruimte of de koffiehoek: er wordt vaak van alles besproken en je kan er ergernissen als eerste opvangen. Je kan ook efficiënter te werk gaan en kiezen voor een korte (anonieme) enquête. Met e-HRM is zo’n vragenlijst bovendien eenvoudig op te zetten en te verspreiden, bijvoorbeeld door het op intranet te plaatsen. Dit scheelt heel wat tijd bij het verwerken en bestuderen van de antwoorden achteraf.

De vaststellingen die voortkomen uit de bevraging, leiden dan hopelijk snel tot maatregelen die nodig zijn om een prettige werkomgeving te creëren. Dit komt bovendien de productiviteit en de tevredenheid van de medewerkers enkel ten goede: een pure win-winsituatie.

Bron: Visma Blog Nederland (nl.visma.com)


Benelux Unie
Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.