In het rapport ‘Furloughs, layoffs, and recovering from covid-19’ gaat Deutsche Bank na welke lessen kunnen getrokken worden uit de financiële crisis van 2008. Haar analyse toont een rechtstreeks verband tussen het herstel van een bedrijf na de financiële crisis en het soort personeelsbeslissingen dat het nam.
Het blijkt immers dat Amerikaanse – en in mindere mate ook Europese – bedrijven die tijdens de financiële crisis het minste aantal medewerkers ontsloegen, later hun winst tweemaal sneller zagen groeien dan zij die massaal afdankten. De bank suggereert dan ook dat bedrijven meer te verliezen hebben als ze nu personeel laten gaan.
Ze ziet drie redenen waarom ondernemingen nu eerder kiezen voor vormen van tijdelijke werkloosheid. Een eerste is de verwachting dat de crisis weliswaar diep, maar van korte duur zal zijn. De tweede is dat nu medewerkers ontslaan, leidt tot zware reputatieschade, zeker voor grote, winstgevende en/of bekende bedrijven. Een derde reden is dat medewerkers steeds belangrijker worden voor bedrijven.
Zo berekende Deutsche Bank dat een medewerker vandaag jaarlijks 55.000 dollar genereert voor grote Amerikaanse bedrijven. Dat is aanzienlijk meer dan de 38.000 dollar tijdens de hoogconjunctuur voor de financiële crisis van 2008. Europese bedrijven verdienen gemiddeld 33.000 dollar per jaar per medewerker, eveneens een sterke stijging sinds de financiële crisis.
Bedrijven genereren niet alleen meer winst per medewerker, hun winst is meer voorspelbaar geworden, althans in de VS. Tijdens de meest recente groeiperiode betekende meer personeel meer winst, meer dan in de groeiperiode voor de financiële crisis. De bank merkt wel op dat het niet noodzakelijk om een causaal verband gaat, maar de trend is gedurende tien jaar te zien. Dat is een voldoende lange periode om het verband niet te negeren.
Ten slotte beklemtoont het rapport dat ondernemingen er vandaag beter voorstaan, zeker gezien de maatregelen van diverse overheden, om de huidige crisis te doorstaan. Het stelt ook dat zij die slecht presteren de crisis beter kunnen doorstaan als ze de efficiëntie van hun aanwervings- en ontslagbeslissingen verhogen.
Meer info via deze link
Bron: Deutsche Bank