Onverwachte loonsverhoging meer motiverend dan een hoog startloon

ArbeidsmarktIncentivesLeiderschap en CoachingLoonLoopbaanMotivatiePrestatiemanagement
Uit een experiment aan de Harvard Business School blijkt dat een onverwachte loonsverhoging de productiviteit een enorme boost geeft.

Voor het experiment werden 266 freelancers aangeworven om data te verwerken. De freelancers werden in drie groepen ingedeeld. De eerste groep kreeg drie dollar per uur om data in te geven. De tweede groep kreeg eveneens drie dollar per uur, maar enkele dagen voor ze aan de slag gingen, kregen ze goed nieuws. Het bedrijf had extra budget gevonden en kon vier dollar per uur betalen. De derde groep kreeg van in het begin vier dollar per uur.

De tweede groep, die dus onverwacht een hoger uurloon kregen, was 20 procent meer productief dan de twee andere groepen.

Volgens professor Deepak Malhotra van Harvard Business School stemt dit experiment tot bezinning over wat mensen motiveert en dus het gebruik van korte- en lange-termijnbonussen en incentives. “Misschien moeten bonussen een groter verrassingselement hebben in plaats van op vooraf bepaalde tijdstippen bonussen toe te kennen. Een goed presterende medewerker weet toch dat hij een bonus krijgt op het einde van het jaar.”

Malhotra stelt voor om bonussen meer onverwacht uit te delen. Dat motiveert degene die de bonus krijgt nog meer en tempert de teleurstelling bij degene die naast een bonus grijpt.

Tot slot vraagt hij zich ook af hoe motiverend aandelenopties zijn die pas na een bepaalde termijn uitgeoefend kunnen worden. “Het motiveert medewerkers om langer te blijven, maar zet het ook aan om productief te zijn?”

Bron: Washington Post

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.