Ook getuigen van geweld op het werk verliezen motivatie

Het onderzoek ‘The Impact of Witnessing Co-Worker Unacceptable Behaviour on Employee Psychological Well-Being: A Two-Wave Study’ volgde 127 werknemers die getuige waren geweest van agressie op de werkplaats. Het ging van verwijten en vernederen tot bedreigingen en fysiek geweld. In enkele gevallen ging het om onrechtstreekse vormen van pesten, zoals het achterhouden van informatie en het opleggen van een onmogelijke werkdruk. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Institute of Work and Psychology van de Sheffield University Management School.

Via een psychologische test kort na de getuigenis en een tweede een half jaar later werd de impact ook in de tijd gepeild. Het viel vooral op dat de getuigen die steun gekregen hadden van collega’s en chefs, zich na zes maanden beduidend beter voelden dan hun lotgenoten die geen sociale opvang gekregen hadden op het werk. Ook de eigen optimistische instelling maakt wel enig verschil, al blijkt ook dat optimisme juist beïnvloed te worden door de steun van collega’s en vooral van de chef. Wie steun gekregen had, was later minder vatbaar voor emotionele uitputting en burn-out.

Het nieuwe onderzoek bevestigt meteen ook dat het zien van agressie op het werk gelinkt is aan psychologische kwalen. Eerder dit jaar al toonde een studie van Family Lives bij 1500 werknemers in het Verenigd Koninkrijk aan dat 66% van de respondenten al agressie en pesten op het werk gezien had. Opvallend: 91% vindt dat hun werkgever niet adequaat reageerde op dergelijke feiten.

‘Getting under the skin of workplace conflict: Tracing the experiences of employees’, een studie van de Britse HR-beroepsvereniging CIPD, bracht recentelijk aan het licht dat een conflict op het werk leidde tot een verhoging van de stress en/of een vermindering van de motivatie bij 40% van de medewerkers.

Aan onderzoeken geen gebrek, wel nieuw is de klemtoon om niet alleen maatregelen te nemen om de slachtoffers bij te staan, maar evengoed steun te verlenen aan de getuigen. De andere conclusie is het grote belang van steun van vooral de chefs, maar ook wel van andere collega’s. Wordt die steun niet gevoeld, dan daalt de motivatie bij een veel groter aantal medewerkers dan wel eens gedacht werd.

Bron: CIPD (cipd.co.uk), People Management (cipd.co.uk/pm/peoplemanagement)


Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.