Ook kmo’s zien de voordelen van flexibel verlonen

Een kwart van de Belgische kmo’s (tot 100 medewerkers) plant nieuwe extralegale voordelen of flexibele, budget-neutrale verloning in 2019. Goed 15 procent denkt aan extralegale voordelen en 10 procent wil in iets extra voorzien als dit kan zonder de kosten te verhogen. Ongeveer een op zeven kmo’s kijkt naar een loonsverhoging voor een deel van de medewerkers en 12,6 procent naar een loonsverhoging voor iedereen. De rest (47,5 procent) geeft aan dat er geen ruimte is voor extra’s. Dat leert een rondvraag bij 627 kmo-zaakvoerders in bedrijven tot 100 werknemers.

Maaltijd- en ecocheques, bedrijfswagen en sociaal abonnement, mobiliteit (het nieuwe mobiliteitsbudget, de fietsvergoeding, de elektrische fiets…) en verzekeringen (met de groepsverzekering op kop, gevolgd door de hospitalisatieverzekering en invaliditeitsverzekering) zijn nu al de meest ingeburgerde looncomponenten bij kmo’s. Andere zaken zoals flexibele verloning, loonbonus, winstpremies, warranten en extra vakantiedagen kunnen ook op interesse rekenen, maar zijn vaak minder bekend.

Zes op tien respondenten denken dat een individuele loonsverhoging een positief effect heeft op de motivatie. Drie op tien (29,0 procent) geloven in een effect op korte termijn en nog eens drie op tien (28,6 procent) geloven erin op voorwaarde dat de verhoging deel uitmaakt van een eigen loonbeleid. Drie op tien zien dit niet zitten omdat ze meer heil verwachten van, bijvoorbeeld, alternatieve voordelen (11,9 procent) of variabele verloning (1,7 procent).

Bron: SD Worx

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.