Oorlog om techtalent woedt volop in Europa

Met twee keer zoveel promovendi in STEM-onderwerpen in Europa als in de Verenigde Staten, een technische beroepsgroep die drie keer sneller groeit dan het overall Europese gemiddelde en een toename van 17 procent in de pool van professionele developers sinds 2016, heeft de toekomst van technologie op het Europese continent een sterke basis. Daardoor richten oprichters zich steeds nadrukkelijker op de nog onontdekte talentpools, met name in Centraal- en Oost-Europa. Hierbij wordt het gebruik van gedistribueerde teams uitgebreid en worden op meer locaties satellietkantoren geopend.

Het rapport, dat is samengesteld door Atomico, een in Europa gevestigde, wereldwijd actieve venture capital-onderneming, in samenwerking met de Slush-technologieconferentie, beschrijft vijf kerntrends die onderliggend zijn aan de toenemende invloed en het succes van de Europese technologiesector:

  • Een gezond landschap met een sterke basis. Het is alweer een recordjaar voor Europa met ruim 19 miljard dollar aan investeringen, ten opzichte van 14,4 miljard dollar in 2016. Het is ook een recordjaar voor de $50M+ financieringsrondes, met meer dan 50 rondes in 2017. Dat is significant hoger dan het record van 43 in 2015. Deze vonden niet alleen plaats in het Verenigd Koninkrijk (VK) en Duitsland, waar we ze vaak hebben gezien, maar ook in Nederland (Picnic, 110 miljoen dollar) en Spanje (Cabify, 100 miljoen dollar). Zeven andere Europese bedrijven die sinds 2003 zijn opgericht, zijn lid geworden van de miljard-dollarclub. Dat brengt het totaal op het continent op 41. Voorbeelden zijn PurpleBricks (VK), Rovio (Finland) en Outfit7 (Slovenië).
  • De harde strijd voor techtalent. Het aantal professionele developers op het continent is gegroeid naar 5,5 miljoen. Het VK blijft de belangrijkste bestemming voor techtalent dat naar of binnen Europa migreert. Toch lijkt het aandeel te verliezen aan andere Europese bestemmingen, zoals Duitsland en Frankrijk. Deze blijven op de tweede en derde plaats.
  • ‘Deep tech’ blijft groeien in Europa. In 2017 blijft Europa op koers met een record van 3,5 miljard dollar dat geïnvesteerd wordt in ‘deep tech’. Dat is 40 procent meer dan in 2016. Er is ook een toenemend bewijs dat de meest veelbelovende ‘deep tech’-bedrijven ervoor kiezen onafhankelijk te blijven en aan de lange termijn bouwen, zoals de grote rondes voor Graphcore, Improbable, Lilium en Unity aantonen. Europa heeft zichzelf in het centrum gepositioneerd van een explosie van activiteiten op het gebied van de crypto-/blockchain-economie. Er zijn in Europa meer blockchain-development-projecten en meer teams die het nieuwe ICO-model gebruiken om kapitaal aan te trekken dan in welke internationale regio dan ook.
  • Europa kent een opmerkelijke samenwerkingsgerichte benadering als het gaat om de traditionele industrie. In 2017 waren er 637 financieringsrondes met ten minste een corporate investor, een toename van 600 procent ten opzichte van 2012. Rond de 20 procent van alle venture-rondes in Europa komt nu voor rekening van corporates. Europa bouwt een techecosysteem naar eigen model, waarin technische excellentie wordt gecombineerd met diepe branchekennis. We hebben dit gezien in de financiële sector, maar zien het nu ook in de zorg, de logistiek, het transport en andere branches.
  • Regulering is in opkomst als kans om concurrentievoordeel te vergroten. Er is brede overeenstemming binnen de Europese tech-community dat veranderende regelgeving voor de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI), blockchain en autonome voertuigen prioriteit moet hebben. De grootste kansen liggen bij blockchain, waar al 1,75 miljard dollar is opgehaald in Europa via ICO’s, in vergelijking met 1,08 miljard dollar in de VS. Volgens Github zijn het VK, Duitsland en Rusland de meeste actieve blockchain-developers.

De brexit-factor

Volgens de enquête van ‘State of European Tech’ is het Verenigd Koninkrijk het minst optimistisch over de toekomst van Europese technologie. 18 procent van de Britse respondenten zei dat ze minder optimistisch waren over de toekomst van Europese technologie dan 12 maanden geleden, meer dan drie keer zo pessimistisch dan Franse en Duitse en Scandinavische collega’s.

32 procent van de Britse bedrijfsoprichters meent dat het nu moeilijker is om fondsen te werven dan 12 maanden geleden. Slechts 14 procent van de bedrijfsoprichters in Frankrijk en de Benelux en 18 procent van de oprichters in DACH deelden dezelfde mening.

Bron: The State of European Tech: 2017 edition (stateofeuoropeantech.com)

 

(Senior) Tax & Legal Consultant

Acerta Consult

Talent Acquisition Specialist

UZ Brussel

Payroll Advisor Corporate

Acerta

Recruiter

Gemeente Puurs-Sint-Amands

Trainer loopbaan- en leiderschapsontwikkeling

Universiteit Antwerpen

HR officer selectie

Universiteit Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Ben jij klaar om helemaal mee te zijn in de wereld van HR? HR Square Nieuwsbrief brengt je tweewekelijks een overzicht van de belangrijkste feiten, trends en gebeurtenissen in HR-land.

Bovendien krijg je een handige lijst van must-attend HR-events, zodat je niets hoeft te missen.

Gratis in je mailbox. Het enige wat je hoeft te doen is je registreren!