Op weg naar de ‘anderhalvemetereconomie’

Ook nadat de lockdown wordt opgeheven, blijft social distancing de norm. RaboResearch-Economisch Onderzoek ging na welke beroepen op meer dan anderhalve meter van anderen of zelfs geheel van thuis kunnen worden uitgeoefend.

In totaal kan 84 procent van de jobs in Nederland op anderhalve meter van anderen worden ingevuld. Dit komt neer op 89 procent van de totale bruto toegevoegde waarde.

Van alle banen die op anderhalve meter van anderen kunnen worden ingevuld, kan 38 procent thuis plaatsvinden. Deze thuiswerkeconomie wordt vertaald naar 43 procent van de bruto toegevoegde waarde. De rest van de anderhalvemetereconomie kan niet thuis worden ingevuld maar wel op anderhalve meter van anderen. De ‘buitenhuiswerkeconomie’ beslaat 46 procent van zowel alle banen als van de bruto toegevoegde waarde van de anderhalvemetereconomie.

Vooral in sectoren zoals ICT, specialistische zakelijke diensten en financiële instellingen geldt dat ze niet alleen grotendeels op anderhalve meter van anderen kunnen opereren, maar dat ze daarnaast zelfs vrijwel volledig vanuit huis doorgang kunnen vinden. Dit betekent niet dat activiteiten in deze sectoren voor de coronacrisis al thuis plaatsvonden. Wel dat gegeven de aard van de beroepen die gangbaar zijn in deze sectoren, thuiswerken een optie is.

In de landbouw, bouw en industrie kan vrijwel niet worden thuisgewerkt, maar kunnen werkzaamheden wel op meer dan anderhalve meter van anderen uitgevoerd worden.

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse economie kan niet op meer dan anderhalve meter afstand van anderen plaatsvinden. Het gaat dan vooral over sectoren zoals de horeca, zorg en overige dienstverlening zoals de kappersbranche.

Bron: Rabobank

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.