Opleiding en ontwikkeling als strategisch proces

“De lat voor opleiding en ontwikkeling wordt steeds hoger gelegd”, stipt Pascal Anckaert (adjunct-directeur Amelior) aan. “Dit wordt nu gezien als een proces dat net als elk ander proces output moet genereren, meer bepaald daadwerkelijke performantieverbetering op de werkvloer, in lijn met de strategische doelstellingen van de organisatie.” Hoe wordt dat proces in goede banen geleid?

De laatste dertig jaar hebben we een enorme productiviteitstoename gekend in alle geledingen van de economie. Dit is grotendeels te danken aan het procesdenken, zoals TQM, lean en six sigma, TPM en BPM. Opleiding is lang achtergebleven, het werd gezien als een geïsoleerde gebeurtenis die in het beste geval via een formulier achteraf werd geëvalueerd. Was het eten lekker?
Vanuit procesdenken bekeken, wordt snel duidelijk dat opleiding maar een schakel is in een ketting die tot performantieverbetering moet leiden. We hebben te maken met behoeftebepaling, leerdoelstellingen, de link met de organisatiedoelen, leerinhouden en -plannen, de opleiding zelf, feedback/coaching, de transfer en toepassing, korte- en lange-termijnevaluatie en dies meer. In die optiek is de opleidingsverantwoordelijke van de nabije toekomst de proceseigenaar van dit gebeuren, met als taak de investeringen in het proces te laten renderen. Wie er niet in slaagt opleiding te vertalen naar gedrag en verbeterde prestaties, zal zijn opleidingsbudget zien dalen.

Ontwikkeling is meer dan opleiden

Opleiden is goed en noodzakelijk, ontwikkelen is méér en beter. Het gaat immers over de bijdrage die elke medewerker kan leveren aan de strategische doelstellingen. Dat veronderstelt dat er een strategie is die gekend is op alle niveaus én dat er een link is tussen het strategisch proces en het ontwikkelingsproces.
Met ontwikkeling willen we de ‘paraatheid’ van de medewerkers op peil houden, voor de taken van vandaag, maar ook voor die van morgen. Dit gaat in de eerste plaats niet om vakbekwaamheid of kennisopbouw, maar om capaciteit om veranderingen te verteren en te willen ondersteunen. Dit veronderstelt betrokkenheid en mentale frisheid. Een belangrijke rol is weggelegd voor leidinggevenden die hun mensen continu moeten uitdagen om via alle mogelijke wegen ‘bij te blijven’. Ontwikkeling is dan ook een verantwoordelijkheid van het volledige management.

Strategie aan ontwikkeling koppelen

Het strategische proces moet input geven aan het ontwikkelingsproces en vice versa. Dat gebeurt best via de leidinggevenden, want zij zijn verantwoordelijk voor het uitrollen van (een deel van) de strategie én voor het ondersteunen van de ontwikkeling van hun mensen. De rol van ‘opleiding en ontwikkeling’ is dan die van de proceseigenaar: het afstemmen en coördineren van de diverse ontwikkelingsactiviteiten, zodat er een rode draad doorheen loopt en er aan efficiëntie gewerkt kan worden.
Het managementmodel ‘Investors in People’ (IiP) focust daarop. Het ontstond in Groot-Brittannië en heeft ondertussen de wereld veroverd. Ook in België mogen al zo’n 50 organisaties zich ‘Investor in People’ noemen. Het vertrekt vanuit drie basisprincipes:
■ De organisatie moet strategieën ontwikkelen om haar performantie en die van haar mensen te verbeteren.
■ Die plannen moeten vertaald worden naar concrete acties op de verschillende niveaus, met duidelijk toegewezen taken en verantwoordelijkheden.
■ Een ‘Investor in People’ moet het effect van de inspanningen in opleiding en ontwikkeling meten en daar ook naar handelen via bijsturing van de plannen.

Elk van de basisprincipes is uitgewerkt in een tiental onderliggende indicatoren die voor elk soort organisatie te meten zijn. Een recente studie van de Cranfield School of Management (‘IiP – Managerial Capabilities and Performance’, 2010) toonde aan dat IiP een directie positieve impact heeft op de financiële resultaten. Kortom, investeren in een strategisch ontwikkelingsproces loont. ■

@ www.amelior.be

(Senior) Tax & Legal Consultant

Acerta Consult

Talent Acquisition Specialist

UZ Brussel

Payroll Advisor Corporate

Acerta

Recruiter

Gemeente Puurs-Sint-Amands

Trainer loopbaan- en leiderschapsontwikkeling

Universiteit Antwerpen

HR officer selectie

Universiteit Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Ben jij klaar om helemaal mee te zijn in de wereld van HR? HR Square Nieuwsbrief brengt je tweewekelijks een overzicht van de belangrijkste feiten, trends en gebeurtenissen in HR-land.

Bovendien krijg je een handige lijst van must-attend HR-events, zodat je niets hoeft te missen.

Gratis in je mailbox. Het enige wat je hoeft te doen is je registreren!