Lang niet alle werkgevers willen nog investeren in de scholing van oudere medewerkers. Volgens hen wordt de terugverdientijd wat kort. Volgens onderzoeker Raymond Montizaan en professor Andries de Grip van de Universiteit Maastricht gaat die redenering maar tot op zekere hoogte op. Zij wijzen erop dat oudere werknemers meer honkvast zijn. Jongere werknemers vertrekken sneller en nemen de investering van de opleiding dan ook veel vaker met zich mee naar een andere betrekking. Zij verzilveren de investering dus vaker zelf. Een prille vijftiger heeft meer kans om nog 15 jaar bij dezelfde werkgever aan de slag te zijn dan een doorsnee jonge werknemer, wiens carrière nog lang niet vastligt.
Opleiding aanbieden
Werkgevers die investeren in goede scholingsfaciliteiten voor oudere werknemers, krijgen daar betrokken, gemotiveerde, geëngageerde werknemers voor terug. Ze ervaren minder stress en verlangen niet zo direct meer naar hun pensioen, zo toont het onderzoek van de Universiteit Maastricht aan.
Opmerkelijk: het aanbod van opleiding en ontwikkeling is cruciaal. Zelfs als oudere (of andere) werknemers daar niet op ingaan, dan nog verhoogt dat hun motivatie en zin om langer aan het werk te blijven. Door het aanbod krijgen ze het signaal dat de werkgever met hen voort wil en ook in hen blijft investeren.
‘Verworven rechten’
Tot dusver werden vooral seniorendagen, demotie, een lichter takenpakket of deeltijds werken ingezet om oudere werknemers langer aan boord te houden, zonder veel succes.
Moeten die zaken dan maar afgeschaft worden, zoals de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN al meteen voorstelde? De onderzoekers raden dat niet aan. Ook al hebben dergelijke zaken dan minder invloed, die ‘ontziemaatregelen’ worden door velen wel als ‘verworven rechten’ beschouwd. Het is dan ook niet altijd zo slim om daaraan te raken.
Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl)