Opleiding houdt oudere werknemers gemotiveerd

Lang niet alle werkgevers willen nog investeren in de scholing van oudere medewerkers. Volgens hen wordt de terugverdientijd wat kort. Volgens onderzoeker Raymond Montizaan en professor Andries de Grip van de Universiteit Maastricht gaat die redenering maar tot op zekere hoogte op. Zij wijzen erop dat oudere werknemers meer honkvast zijn. Jongere werknemers vertrekken sneller en nemen de investering van de opleiding dan ook veel vaker met zich mee naar een andere betrekking. Zij verzilveren de investering dus vaker zelf. Een prille vijftiger heeft meer kans om nog 15 jaar bij dezelfde werkgever aan de slag te zijn dan een doorsnee jonge werknemer, wiens carrière nog lang niet vastligt. 

Opleiding aanbieden

Werkgevers die investeren in goede scholingsfaciliteiten voor oudere werknemers, krijgen daar betrokken, gemotiveerde, geëngageerde werknemers voor terug. Ze ervaren minder stress en verlangen niet zo direct meer naar hun pensioen, zo toont het onderzoek van de Universiteit Maastricht aan.

Opmerkelijk: het aanbod van opleiding en ontwikkeling is cruciaal. Zelfs als oudere (of andere) werknemers daar niet op ingaan, dan nog verhoogt dat hun motivatie en zin om langer aan het werk te blijven. Door het aanbod krijgen ze het signaal dat de werkgever met hen voort wil en ook in hen blijft investeren.

‘Verworven rechten’

Tot dusver werden vooral seniorendagen, demotie, een lichter takenpakket of deeltijds werken ingezet om oudere werknemers langer aan boord te houden, zonder veel succes.

Moeten die zaken dan maar afgeschaft worden, zoals de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN al meteen voorstelde? De onderzoekers raden dat niet aan. Ook al hebben dergelijke zaken dan minder invloed, die ‘ontziemaatregelen’ worden door velen wel als ‘verworven rechten’ beschouwd. Het is dan ook niet altijd zo slim om daaraan te raken.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl)

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.