Opleidingen stressmanagement en welzijnscoaching helpen mentale gezondheid werknemers niet

Voor zijn doctoraat onderzocht William Fleming in Cambrdge gegevens van meer dan 26.000 werknemers uit 128 Britse organisaties om de effecten te achterhalen van managementinitiatieven om de mentale gezondheid van hun werknemers te ondersteunen. Zijn belangrijkste bevinding: over het algemeen is er geen effect op het welzijn.

Hij keek naar opleidingen of programma’s met betrekking tot tijdsmanagement, mindfulness, weerbaarheid, stressmanagement, relaxatie, coaching voor mentale gezondheid en welzijn, welzijns-apps, financieel welzijn, initiatieven om gezonde nachtrust te bevorderen en vrijwilligers- of liefdadigheidswerk.
Alleen deze laatste categorie – vrijwilligers- of liefdadigheidswerk – verbeterde het mentale welzijn. Opleidingen stressmanagement hadden zelfs een negatieve invloed: ze maken door de bank de zaken slechter. Alle andere ‘goedbedoelde’ initiatieven hadden geen effect.
Verbaasd? William Fleming commentarieert: “Dit onderzoek toont aan dat deze initiatieven de modale werknemer niet helpen. Het argument wordt ondersteund dat deze programma’s slechts een poging zijn om de ergste vervreemding op de werkplek te verbeteren, zonder dat ze iets veranderen aan fundamentele werksystemen.
Interventies moeten plaatsvinden op managementniveau. Het is niet de taak van de werknemers om hun eigen mentale gezondheid aanhoudend aan te pakken. Het management moet alomvattend de werkstructuren onder handen nemen die schade toebrengen door stress, trauma’s en onzekerheid.”
Hallo HR?

Bron: British Sociological Association, britsoc.co.uk

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.