Voor zijn doctoraat onderzocht William Fleming in Cambrdge gegevens van meer dan 26.000 werknemers uit 128 Britse organisaties om de effecten te achterhalen van managementinitiatieven om de mentale gezondheid van hun werknemers te ondersteunen. Zijn belangrijkste bevinding: over het algemeen is er geen effect op het welzijn.
Hij keek naar opleidingen of programma’s met betrekking tot tijdsmanagement, mindfulness, weerbaarheid, stressmanagement, relaxatie, coaching voor mentale gezondheid en welzijn, welzijns-apps, financieel welzijn, initiatieven om gezonde nachtrust te bevorderen en vrijwilligers- of liefdadigheidswerk.
Alleen deze laatste categorie – vrijwilligers- of liefdadigheidswerk – verbeterde het mentale welzijn. Opleidingen stressmanagement hadden zelfs een negatieve invloed: ze maken door de bank de zaken slechter. Alle andere ‘goedbedoelde’ initiatieven hadden geen effect.
Verbaasd? William Fleming commentarieert: “Dit onderzoek toont aan dat deze initiatieven de modale werknemer niet helpen. Het argument wordt ondersteund dat deze programma’s slechts een poging zijn om de ergste vervreemding op de werkplek te verbeteren, zonder dat ze iets veranderen aan fundamentele werksystemen.
Interventies moeten plaatsvinden op managementniveau. Het is niet de taak van de werknemers om hun eigen mentale gezondheid aanhoudend aan te pakken. Het management moet alomvattend de werkstructuren onder handen nemen die schade toebrengen door stress, trauma’s en onzekerheid.”
Hallo HR?
Bron: British Sociological Association, britsoc.co.uk