Opleidingsnoden bespreken? Ruim een derde van de bedienden doet het nooit…

De honger naar werkgerelateerde opleidingen is duidelijk heel groot. Acht op de tien respondenten willen in 2022 graag opleidingen blijven volgen. Een sterke stijging in vergelijking met vorig jaar. Toen gaven zes op de tien bedienden aan dat hij of zij één of meer opleidingen wilde volgen. Zo blijkt uit een rondvraag van Cevora bij duizend bedienden.

Vooral jongeren zijn geïnteresseerd (meer dan acht op de tien), meer dan 55-plussers (68 procent). Hoger opgeleiden (86 procent) zijn ook duidelijk meer geneigd opleidingen te volgen dan bedienden met een diploma middelbare school (69 procent).

Gemiddeld anderhalve dag

Volgens de recente sectorovereenkomst rond opleidingen hebben in ons land de bedienden in het paritair comité 200 in de periode 2022 –23 recht op vier tot zes dagen opleiding tijdens de werkuren. In totaal kunnen ze zich dus gemiddeld tot drie dagen per jaar bijscholen. Het afgelopen jaar blijkt echter dat maar net iets meer dan de helft van die beschikbare uren voor opleiding worden benut. De bevraagde bedienden geven aan dat ze in 2021 gemiddeld slechts anderhalve dag aan opleidingen of bijscholingen spendeerden. De helft geeft zelfs aan geen enkel uur opleiding te hebben gevolgd in 2021.

Hoewel een overgrote meerderheid dit jaar graag opleidingen wil volgen, geeft maar liefst 36 procent van de bedienden aan dat ze nooit hun opleidingsnoden bespreken met HR, hun teamleader of zaakvoerder. Een derde bespreekt hun opleidingsnoden amper één keer per jaar een minderheid (31 procent) bespreekt het meerdere keren per jaar.

De bedrijven uit paritair comité 200 investeren in 2022 zo’n 50 miljoen euro in opleidingen.

Thema’s

De bedienden die in 2022 opleidingen willen volgen, noemen het vaakst persoonlijke ontwikkeling of digitale skills als de thema’s die hun interesseren.

De vijf meest genoemde opleidingsthema’s zijn:

  • Persoonlijke ontwikkeling (o.a. creativiteit, communicatie, zelfvertrouwen) (37 procent)
  • Digitale skills (29 procent)
  • Technische IT-opleidingen (programmatie, servers, ..) (28 procent)
  • Professionele ontwikkeling (vergaderen, samenwerken,…) (27 procent)
  • Welzijn (minder stress, meer motivatie en werkgeluk) (24 procent)

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.