Opleving markt van HR-dienstverlening wenkt

Dit artikel is exclusief voor leden

Dat blijkt uit het kwartaalrapport van sectorfederatie Federgon. Voor het tweede kwartaal op rij stabiliseerde de uitzendactiviteit op het niveau van een jaar eerder. Deze algemene tendens verbergt echter belangrijke verschillen naar statuut. Zoals gebruikelijk bij een heropleving, deed de groei zich eerst voor in het arbeiderssegment (+1,26%), terwijl de vraag naar bediende-uitzendkrachten nog een lichte krimp vertoonde (-3,17%).

Projectmanagement en interim-management
In het vierde kwartaal steeg het aantal gepresteerde uren projectsourcing met 3,7%. Het derde opeenvolgende kwartaal van groei op kwartaalbasis doet het beste verhopen voor 2014. Alleen de vraag naar profielen gespecialiseerd in ICT kende een verdere daling (het achtste kwartaal op rij).

Office en finance, twee deelsegmenten die de voorbije kwartalen een negatieve evolutie lieten optekenen, knoopten weer aan met groeicijfers. De sterkste groeiers waren te vinden in de categorieën engineering en andere, deze laatste categorie bundelt de activiteiten in life sciences, logistiek, legal & HR.

Ook de vraag naar interim-managers zit opnieuw in de lift. Na een jaar van dalend aantal opdrachten en interim-managers werd het niveau van voor de dip geëvenaard. Het aantal opdrachten steeg in het vierde kwartaal met 4,2% en het aantal interim-managers met 6,9%.

Outplacement
In één kwartaal startten meer dan 3000 outplacement-begeleidingen na individueel ontslag. Opmerkelijk: nooit eerder werden deze cijfers geobserveerd. Het onderstreept het gewicht van individueel outplacement in de outplacementcijfers van Federgon.

De verhouding individueel versus collectief outplacement, al dan niet met verplichte tewerkstellingscel, bedraagt 3 tegen 1. Een verhouding die overigens vrij constant is in de tijd.

Algemeen ging het aantal outplacement-begeleidingen in het vierde kwartaal op jaarbasis met 6,2% de hoogte in. Deze stijging was volledig toe te schrijven aan individueel outplacement (+25,3%). Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012, gingen outplacement na herstructurering (-28,8%) en na meervoudig ontslag (-23,0%) erop achteruit.

Werving en selectie
De vraag naar expertise inzake ‘recruitment, search & selection’ staat nog steeds onder druk door een beperkte dynamiek op de arbeidsmarkt. Hierdoor daalde de omzet van de RSS-bedrijven met 2% in het afgelopen kwartaal.

Opleiding 
Op de private opleidingsmarkt is het vierde kwartaal doorgaans het drukste van het jaar. Dat was in 2013 niet anders, maar de activiteit lag toch onder het niveau van vorige jaren. Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2012 verloor de sector 4%. Hiermee werd het jaar 2013 afgesloten met een verlies van 3,6% in vergelijking met 2012.

Een sterke toename van de opleidingsactiviteit wordt niet meteen verwacht. De meerderheid (45%) van de ondervraagde opleidingsverstrekkers voorspelt een stabilisatie van de activiteit. 33% van de private opleidingsverstrekkers schat in dat het volume opleidingen zal toenemen in het eerste kwartaal van 2014, 22% denkt eerder dat het volume in die periode zal afnemen.

Bron: Federgon

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.