Dat blijkt uit onderzoek van HR-adviesorganisaties Vernet en 0/24 Research & Organization Development. Al zijn de resultaten niet helemaal eenduidig. Organisaties die langer dan een jaar bezig zijn met het werken in zelfsturende teams, laten gemiddeld een lage meldingsfrequentie zien. Daar staat tegenover dat de verzuimduur stijgt. Oftewel: hun werknemers die te maken krijgen met zelfsturing zijn minder vaak, meer wel langer ziek.
Een mogelijke reden hiervoor zou schuldgevoel tegenover collega’s kunnen zijn. Uit interviews met teamleden van zelfsturende teams blijkt dat teamleden het veelal moeilijk vinden om zich ziek te melden. Ze willen hun teamleden niet opzadelen met hun werk. Teamleden gaven aan soms over hun grenzen te gaan. Dat resulteert uiteindelijk in langere ziekteperiodes.
De onderzoekers adviseren om bij de invoering van zelfsturing het signaleren van het welzijn en de gezondheid van medewerkers en het herverdelen van de taken bij ziektemelding op te nemen als een teamrol.
Voor het onderzoek werd de invoering van zelfsturende teams bij negen grote zorgorganisaties bekeken, met in totaal 3200 medewerkers. Aan het onderzoek werkten organisaties mee uit de verpleeg-, verzorging- en thuiszorg, verstandelijke gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.
Bron: nursing.nl