Opmerkelijk: langer ziekteverzuim bij leden van zelfsturende teams

Dat blijkt uit onderzoek van HR-adviesorganisaties Vernet en 0/24 Research & Organization Development. Al zijn de resultaten niet helemaal eenduidig. Organisaties die langer dan een jaar bezig zijn met het werken in zelfsturende teams, laten gemiddeld een lage meldingsfrequentie zien. Daar staat tegenover dat de verzuimduur stijgt. Oftewel: hun werknemers die te maken krijgen met zelfsturing zijn minder vaak, meer wel langer ziek.

Een mogelijke reden hiervoor zou schuldgevoel tegenover collega’s kunnen zijn. Uit interviews met teamleden van zelfsturende teams blijkt dat teamleden het veelal moeilijk vinden om zich ziek te melden. Ze willen hun teamleden niet opzadelen met hun werk. Teamleden gaven aan soms over hun grenzen te gaan. Dat resulteert uiteindelijk in langere ziekteperiodes.

De onderzoekers adviseren om bij de invoering van zelfsturing het signaleren van het welzijn en de gezondheid van medewerkers en het herverdelen van de taken bij ziektemelding op te nemen als een teamrol.

Voor het onderzoek werd de invoering van zelfsturende teams bij negen grote zorgorganisaties bekeken, met in totaal 3200 medewerkers. Aan het onderzoek werkten organisaties mee uit de verpleeg-, verzorging- en thuiszorg, verstandelijke gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Bron: nursing.nl

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.