Opportuniteit voor België: Groot-Brittannië door Brexit minder populair voor werkzoekenden

Wat betreft absolute aantallen van werkzoekenden, bekeek Indeed in zijn recente onderzoek ‘Europe on the Move’ de populariteit van landen voor werkzoekenden binnen de EU15 (de vijftien landen die als eerste tot de Europese Unie toetraden). Hierin stond België op de vijfde plaats, na het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland in absolute aantallen. Na de Brexit vindt er naar verwachting een verschuiving plaats in deze aantallen. Dat voorspelt vacaturesite Indeed.

De vacaturesite verwacht dat de Brexit voor België een opsteker is voor de zoektocht van getalenteerde werkzoekenden naar hoogwaardige posities binnen de Europese Unie. Sectoren als techniek, de farmaceutische industrie en financiële dienstverlening zouden kunnen profiteren van een groter aantal beschikbare kandidaten voor wie Groot-Brittannië als niet-lidstaat van de EU minder toegankelijk of aantrekkelijk zou kunnen zijn.

Piek in zoekopdrachten

Op 24 juni 2016 in de ochtend zag Indeed al een opvallende piek in zoekopdrachten vanuit Groot-Brittannië naar banen in andere Europese landen. Van alle mensen die werk zoeken in het buitenland, verdubbelde het aantal zoekopdrachten vanuit Groot-Brittannië.

Deze dag werd er vanuit Groot-Brittannië het meest gezocht naar banen in Ierland. De top-zoekopdrachten in Ierland waren banen in de volgende sectoren: marketing, HR, engineering, transport en retail. Zoekopdrachten in andere Europese landen waren voornamelijk gericht op de financiële sector en ICT.

Zoektocht naar talent

Een Brexit zou een grote invloed kunnen hebben op grensoverschrijdende arbeidsstromen in de Europese Unie. Bijna vier op de tien zoekopdrachten in de lidstaten binnen de EU15 gebeuren op de Britse versie van de website van Indeed, en de immigratie naar het Verenigd Koninkrijk vanuit de EU is tussen 2012 en 2015 verdubbeld. Het beleid door de Britse overheid, dat het voor buitenlandse werknemers moeilijker maakt om in het Verenigd Koninkrijk te werken, heeft waarschijnlijk negatieve gevolgen voor bedrijven die gewend zijn geraakt aan beschikbare talenten uit het buitenland om hun vacatures in te vullen.

Gecorrigeerd op populatieomvang, trekken België en Luxemburg meer werkzoekenden aan uit de EU15-landen dan Nederland: Luxemburg komt zelfs op de eerste, België op een vierde plaats, net voor Nederland.

Bron: Indeed (indeed.nl)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.