Uit het Top Employers onderzoek blijkt dat 91,5% van de Top Employers wereldwijd een off-boarding proces heeft. In ons land zien we een stijging van 10% t.o.v. vorig jaar. Een doordachte off-boarding heeft dan ook een aantal belangrijke voordelen.
Off-boarding is het proces waarbij een medewerker afscheid neemt van het bedrijf waarvoor hij heeft gewerkt. Het wordt vaak over het hoofd gezien omdat de focus nu eenmaal eerder op de onboarding ligt. Toch mag een goede off-boarding – wat méér is dan het inleveren van het materiaal – niet worden vergeten.
Waarom zou een goed off-boarding proces op de HR-agenda zou moeten staan:
- Voormalige werknemers kunnen toekomstige werknemers worden – Vaak verlaten werknemers een bedrijf niet omdat ze het niet leuk vinden. In de toekomst kan het voor beide partijen een optie zijn om terug samen te werken. Wanneer het afscheid in mineur verloopt, verkleint die kans aanzienlijk.
Line Vercammen (Top Employers Institute)
Een alumni club kan een goed idee zijn om contact te houden met ex-werknemers. 1 op 5 Top Employers heeft een goed uitgebouwd Alumni-netwerk. En hebt u al eens nagedacht over een tweede exitgesprek drie maanden na uitdiensttreding bij werknemers die de organisatie liever niet kwijt wil?
- Ex-werknemers hebben invloed op het werkgeversmerk van een bedrijf – Hoewel ze nadien niet meer voor het bedrijf werken, kan een goede laatste indruk helpen om positief te berichten over het ex-bedrijf, wat de employer brand kan versterken.
- Vertrekkende werknemers kunnen ondersteuning bieden bij het onboarden van nieuwe werknemers – Een goed georganiseerd en empathisch off-boardingproces helpt bij een soepel overdachtproces tussen nieuwe werknemer en de vertrekker. Als het vertrek vlot en positief verloopt, zal overdracht van kennis en expertise waarschijnlijk ook makkelijker verlopen.
Hoe off-boarding best virtueel regelen?
Onder invloed van de pandemie is het virtueel offboarden in een stroomversnelling geraakt. Om naadloze en effectieve virtuele off-boarding processen te creëren, moet HR nauw samenwerken met IT om het juiste digitale proces te vinden. Een doordacht dashboard of portaal kan een handleiding bevatten over hoe werknemers hun apparatuur aan de werkgever terug moeten overhandigen, alsook best practices voor het virtueel overdragen van verantwoordelijkheden en andere taken die het off-boarding proces vergemakkelijken.
Bedrijven en managers die zich beter aanpassen aan de behoeften van hun werknemers en openstaan voor empathie, zorgen ervoor dat hun werknemers tevredener vertrekken. Zo laat 82% van de Belgische Top Employers de vertrekkende werknemer zelf de timing kiezen én de aanpak van het exigesprek, door HR of een externe partij (waar de anonimiteit wordt gegarandeerd). Met een stijging van 14% t.o.v. vorig jaar wordt er duidelijk meer ingezet op de employee experience.
Steven Van Raemdonck (Top Employers Institute)