Optimistische Belgen

Belgen optimistischer
Arbeidsmarkt

Meer dan de helft van de beroepsbevolking wereldwijd maakt zich zorgen over de impact van de economische onzekerheid op hun jobzekerheid. Wij Belgen zijn over het algemeen optimistischer.

We leven in uitdagende tijden met een moeilijk economisch klimaat. Dat zet werknemers overal ter wereld ertoe aan om op zoek te gaan naar nieuwe bronnen van inkomsten. Opvallend: de Belgen zijn optimistischer en minder geneigd actie te ondernemen dan werknemers in de rest van de wereld. Terwijl wereldwijd gemiddeld 52 procent van de werknemers ongerust is over hun jobzekerheid, is dat in ons land ‘slechts’ 41 procent. Dat blijkt uit het meest recente Workmonitor-onderzoek van HR-dienstverlener Randstad. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 35.000 werknemers in 34 markten, waaronder 1.000 Belgen.

Rigide arbeidsmarkt

Om de kosten van levensonderhoud te helpen beheersen overweegt een vijfde (21 procent) van de werknemers wereldwijd ontslag te nemen om een betere job te vinden om de stijgende kosten te helpen dragen ten opzichte van 13 procent in België.

“Veel heeft uiteraard te maken met hoe onze arbeidsmarkt gestructureerd is. In tegenstelling tot heel wat andere landen is onze arbeidsmarkt vrij rigide: er zijn weinig tijdelijke contracten en er worden relatief weinig mensen ontslagen. Daarnaast zorgen systemen zoals de automatische loonindexering, anciënniteit en opzegtermijnen dat mensen ook minder snel van werk veranderen”, klinkt het bij Wim Van der Linden (Randstad België)

Tweede baan?

Naast het zoeken van nieuwe job geeft een kwart (25 procent) van de werknemers wereldwijd aan het besluit te hebben genomen om een tweede baan aan te nemen of te zoeken. Ook dit ligt in België lager (19 procent).

Het zijn vooral de mensen die aan het begin van hun carrière staan die op zoek gaan naar een bijbaan. De helft (51 procent) van de Belgische respondenten die aangeeft een tweede job aangenomen te hebben of te zoeken is onder 35 jaar. Het betreft ook duidelijk meer vrouwen (58 procent) dan mannen (42 procent).

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.