Optimistische wervingsintenties

Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose – dat is: het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet – de zeer optimistische waarde van +34 procent. Dat is, zo blijkt uit de ManpowerGroup Barometer, een status quo ten opzichte van het vorige kwartaal en het hoogste niveau sinds de lancering van de enquête in 2003. Dit is een sterke stijging van 25 punten ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021.

Zoomen we in op de drie gewesten van ons land, dan zien we een trio van zeer optimistische wervingsintenties: +36 procent in Vlaanderen, +34 procent in Brussel en +30 procent in Wallonië. In vergelijking met het vorige kwartaal gaat de Nettotewerkstellingsprognose er licht op achteruit in Vlaanderen en Brussel (met respectievelijk 7 en 8 procentpunten), terwijl ze in Wallonië toeneemt (stijging van 9 punten).

Alle sectoren

Ook als we een opsplitising maken op basis van sector, blijkt er eigenlijk alleen maar goed nieuws: in elk van de tien sectoren die door ManpowerGroup werden bevraagd, zijn de wervingsintenties positief.

Werkgevers in de sector ‘Andere diensten aan bedrijven’ (45 procent) melden de sterkste Nettotewerkstellingsvooruitzichten. Hierbij gaat het om specialisten uit alle mogelijke domeinen: juridische, technische, wetenschappelijke en administratieve.

Ook in de Bouwsector (+40 procent), de sector ‘IT, Technologie, Telecom, Communicatie & Media’ (+39 procent) en in de sectoren Primaire productie (+37 procent) – Landbouw en visserij, Elektriciteit, gas en water, Extractieve industrieën –, de sector ‘Financiën, banken, verzekering en vastgoed’ (+35 procent) en de Groot- en detailhandel / Supply Chain & logistiek (+33 procent) zal het tempo van de aanwervingen naar verwachting zeer hoog liggen.

Tot slot zullen de wervingsintenties naar verwachting gematigder zijn in de Maakindustrie (+30%), Openbare diensten, gezondheidszorg, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening (+26%), in de Horeca / Cultuur & Vrije tijd (+26%), evenals in de sector ‘Andere industrieën’ (+22%).

Alle groottes

Volgens de enquête van ManpowerGroup is de Nettotewerkstellingsprognose positief in de vier bedrijfssegmenten: + 25 procent voor micro-ondernemingen (minder dan 10 werknemers), +38 procent voor kleine ondernemingen (10 tot 49 werknemers), +40 procent voor middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers) en +31 procent voor grote ondernemingen (250 werknemers of meer).

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.