“De flexibiliteit van de kmo-werkgever is eindig. Nog eens een extra maand ouderschapsverlof zonder meer is zowel organisatorisch als financieel niet haalbaar”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Hij dringt erop aan de sociale partners alle kansen te geven een goede oplossing te zoeken zonder voorafnames te doen.
“Het blijft een kwestie van geven en nemen, waarover wij in eerste instantie een compromis moeten bereiken tussen de behoeften van jonge ouders enerzijds en de arbeidsorganisatorische problemen van vooral kleine bedrijven anderzijds”, reageert Van Eetvelt.
Unizo benadrukt dat het verder uitbreiden van verlofregels in kmo’s vaak tot gevolg heeft dat het familieleven van de zelfstandige bedrijfsleiders en hun partner nog verder beknot wordt.
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka zegt dat extra ouderschapsverlof economisch niet haalbaar is. Nu al zegt 90 procent van de ondernemingen dat ze alle stelsels organisatorisch maar moeilijk ingepast krijgen.
Uit een enquête bij 700 Voka-leden blijkt dat 60 procent geen vervangers vinden voor medewerkers gebruik maken van een of ander verlofstelsel. Bovendien staat de helft van de ondervraagde ondernemers werknemers toe de verschillende verlofstelsels op te nemen uit schrik om ze anders te verliezen.
“We hebben geen enkel probleem met ouderschapsverlof. Waar wij wél problemen mee hebben, is dat er enkel verlofstelsels bijkomen, zonder na te gaan of dat ook haalbaar is voor de werkgevers”, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Libeer pleit voor een evaluatie van alle stelsels op hun effecten. “Het moet de betrachting zijn om de balans te bewaren tussen wat goed is voor de werknemer en wat haalbaar is voor de collega’s en de werkgever.”
Tot slot bekrachtigde de ministerraad de vraag van de Vlaamse regering om ouderschapsverlof toe te kennen aan de personeelsleden van de Vlaamse openbare diensten tot de kinderen 12 jaar zijn in plaats van vier jaar, zoals nu het geval is.
Bron: Voka/Unizo