Outplacement verhoogt vertrouwen in kansen op arbeidsmarkt

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeHerstructureringInstroomLeiderschap en CoachingLoopbaanMotivatieOntslagOudere werknemers
Dat blijkt uit de derde tussentijdse resultaten van het onderzoek naar de gepercipieerde inzetbaarheid bij deelnemers aan outplacement door de KU Leuven in samenwerking met HR-dienstverlener Ascento.

Ook deze keer wordt de eerdere bevinding bevestigd dat een positieve eigenwaarde aan de start van het outplacementtraject een gunstig effect heeft op de inschatting van de slaagkansen op de arbeidsmarkt. Hun gemoedstoestand stijgt zelfs licht doorheen het traject, wat een gunstig effect heeft op de perceptie van de tewerkstellingskansen.

Een goede begeleiding tijdens de eerste fase, onder andere bij de verwerking van het jobverlies, verhoogt de eigenwaarde van de kandidaat en bevordert het geloof in de kansen op hertewerkstelling, wat uiteindelijk leidt tot een verhoogd aantal opgemerkte vacatures en meer vertrouwen in de kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien stellen de kandidaten de begeleiding door de consultants sterk op prijs.

Het onderzoek startte in januari 2011 en wil achterhalen hoe kandidaten hun eigen kansen op de arbeidsmarkt inschatten. Bij de start, na zes maanden en op het einde van de outplacementbegeleiding of wanneer men werk gevonden heeft, vullen de deelnemers een vragenlijst in. Ondertussen namen 434 kandidaten deel aan het onderzoek. De gemiddelde deelnemer aan het onderzoek is een 50-jarige laaggeschoolde die een collectief outplacementtraject volgt.

Om de impact en het belang van outplacement nog beter in kaart te brengen, wordt het onderzoek met een jaar verlengd. De eindresultaten worden in juni 2014 verwacht.

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.