Ook deze keer wordt de eerdere bevinding bevestigd dat een positieve eigenwaarde aan de start van het outplacementtraject een gunstig effect heeft op de inschatting van de slaagkansen op de arbeidsmarkt. Hun gemoedstoestand stijgt zelfs licht doorheen het traject, wat een gunstig effect heeft op de perceptie van de tewerkstellingskansen.
Een goede begeleiding tijdens de eerste fase, onder andere bij de verwerking van het jobverlies, verhoogt de eigenwaarde van de kandidaat en bevordert het geloof in de kansen op hertewerkstelling, wat uiteindelijk leidt tot een verhoogd aantal opgemerkte vacatures en meer vertrouwen in de kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien stellen de kandidaten de begeleiding door de consultants sterk op prijs.
Het onderzoek startte in januari 2011 en wil achterhalen hoe kandidaten hun eigen kansen op de arbeidsmarkt inschatten. Bij de start, na zes maanden en op het einde van de outplacementbegeleiding of wanneer men werk gevonden heeft, vullen de deelnemers een vragenlijst in. Ondertussen namen 434 kandidaten deel aan het onderzoek. De gemiddelde deelnemer aan het onderzoek is een 50-jarige laaggeschoolde die een collectief outplacementtraject volgt.
Om de impact en het belang van outplacement nog beter in kaart te brengen, wordt het onderzoek met een jaar verlengd. De eindresultaten worden in juni 2014 verwacht.