Overheid onderschat ziekenhuisbacterie

ArbeidsomstandighedenOrganisatiePreventieVeiligheid
Er sterven naar schatting jaarlijks zo’n 2500 personen door een infectie die ze hebben opgelopen in het ziekenhuis. De jongste jaren is het aantal infecties niet gedaald. Ze worden zelfs gevaarlijker, omdat de kiemen almaar beter opgewassen zijn tegen krachtige medicatie. Er is nu een nationaal plan tegen de multiresistente organismen.

Van een optreden tegen artsen en verpleegkundigen die niet hun best doen om de multiresistente bacteriën in bedwang te houden, is echter geen sprake. Nochtans geven zorgverleners door hun slechte handhygiëne kiemen van patiënt tot patiënt door. Het overdreven vaak voorschrijven van antibiotica werkt bovendien de vorming van multiresistente bacteriën in de hand.

“Toch roept de overheid de ziekenhuizen die het slecht doen, niet ter verantwoording”, zegt Herman Goossens, professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen. “Gevaarlijke kiemen zoals de cpe-bacterie, die antibiotica kan afbreken, rukken er intussen wel op. Het nationaal plan gaat dus niet ver genoeg.”

Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van de ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen, ziet wel iets in Goossens’ logica. “Al mag je niet onderschatten hoe moeilijk het is voor ziekenhuisdirecties om de artsen iets op te leggen. Het ligt alleen al juridisch moeilijk omdat artsen zelfstandigen zijn”, zegt Degadt.

Lieven Annemans, professor gezondheidseconomie aan de Universiteit Gent, denkt dat een financiële prikkel het gedrag van de ziekenhuizen en artsen wel kan verbeteren.

Bron: De Standaard

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.