De maatregel is dan ook razend populair. Met een minimum aan loonverlies kan de ambtenaar een dag in de week naar keuze thuis blijven. Dat systeem wordt nu afgeschaft. Althans voor de nieuwe aanvragers.
Van de zowat 83.000 ambtenaren maken er nu zo’n 14.500 gebruik van de vrijwillige vierdagenweek. Daarnaast zitten er nog eens ruim 4500 mensen in een systeem van voltijdse of deeltijdse loopbaanonderbreking. Alles samen heeft van de federale ambtenaren dus bijna een kwart (23 procent) geen klassieke voltijdse baan.
Uit cijfers van de federale overheidsdiensten voor het personeel blijkt dat vooral vrouwelijke ambtenaren gebruik maken van dergelijke systemen voor deeltijdse arbeid. En zeker het systeem van de vrijwillige vierdagenweek is met 10.495 ambtenaren, onder wie ongeveer 8700 vrouwen, bijzonder populair. De afschaffing ervan voor nieuwe gebruikers zorgt dan ook voor de nodige wrevel.
“Formules van de vierdagenweek en halftijds werken beantwoorden aan een reële behoefte bij het personeel. Ze zijn nodig om arbeid en gezin op elkaar te kunnen afstemmen. Ze vormen ook een essentiële schakel in een beleid rond leeftijdsbewust personeelsbeleid. De afgelopen jaren heeft de openbare sector een voortrekkersrol gespeeld in mogelijkheden op vrijwillig deeltijds werken. Het is één van de aspecten dat werken bij de overheid aantrekkelijk maakt”, reageert ACV Openbare Diensten.
“Door deze regelingen af te bouwen, verplicht men mensen voltijds te werken en zal de overheid ook snel meer moeten uitgeven, in plaats van te besparen. Bovendien discrimineert de regering hiermee vrouwen in de openbare sector”, aldus de christelijke vakbond. Die er bovendien op wijst dat ook de mogelijkheden op loopbaanonderbreking afgebouwd worden en de weerslag op de pensioenrechten worden beperkt.
Bron: De Morgen/ACV