Overuren opsparen is goed voor 117.000 jobs

Arbeidsmarkt
De interuniversitaire denktank Steunpunt Werkgelegenheid Arbeid Vorming stelt dat overwerkers dankzij tijdsparen maandelijks gemiddeld recht krijgen op een extra vakantieweek. In België presteert 13,5% van de werknemers overuren. Het Steunpunt WAV vroeg zich af wat de impact van de invoering van het tijdsparen zou zijn. Werknemers zouden (althans volgens het voorstel van formateur Guy Verhofstadt) hun overuren en opgespaarde vakantiedagen kunnen sparen en opnemen op het moment dat het hen uitkomt. Verhofstadt hoopt met het systeem ondermeer de activiteitsgraad te verhogen. Overwerkers zouden tijdelijk hun job verlaten en plaats maken voor anderen. Volgens de Labour Force Survey worden in België wekelijks 4.432.000 overuren gepresteerd door 462.000 mensen, of 13,5% van alle loontrekkenden. Een overwerker doet dus gemiddeld net geen 10 overuren per week. Het aantal overwerkers ligt hoger bij mannen (15,9%) dan bij vrouwen (10,4%). Bovendien presteren de mannen (10,5 uur) gemiddeld meer overuren per week dan de vrouwen (7,7 uur). Al die overuren zijn goed voor 583.000 werkdagen per week of 117.000 extra jobs.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.