Pakket Belgische arbeidsvoorwaarden behoort tot de beste van West-Europa

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenExtra-legale voordelenLoonMotivatieOverlegorganen
Dat blijkt uit onderzoek van adviesgroep Mercer in 15 landen in West-Europa naar arbeidsvoorwaarden. Nog enkele duidelijke voorbeelden van de betere Belgische arbeidsvoorwaarden? Net als Frankrijk en Noorwegen, heeft België een wettelijke minimumverplichting wat betreft de reiskostenvergoeding. Ook een lunchvergoeding is gebruikelijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland. Zo’n 80 procent van de Belgische bedrijven subsidieert het bedrijfsrestaurant of geeft lunchvouchers.

In Europa worden salarisverhogingen vaak op grond van cao’s afgedwongen. Een wettelijk verplichte salarisverhoging bestaat niet in landen als Finland, Duitsland en Zweden. In Turkije en Denemarken is salarisverhoging alleen verplicht voor een personeelsbestand dat is aangesloten bij een vakbond.

Koenraad Van Kerckhoven, directeur van Mercer België: “De beloningspraktijken en –vereisten zijn zeer verschillend per land. Dat betekent een grote uitdaging voor bedrijven die over de grenzen opereren. Een mondiaal beloningsperspectief is de eerste stap. Dat moet vervolgens in ieder land afzonderlijk worden geïmplementeerd.”

Behalve wettelijke salarisverhoging, zijn er andere beloningspraktijken die per land sterk uiteen kunnen lopen. Zo zijn er landen met een aanvullende salarisbetaling in de vorm van een dertiende maand of een vakantie- en/of winstdelingsuitkering. In landen als Italië, Portugal en Spanje geldt een wettelijk verplichte aanvulling op het salaris. Zo hebben alle bedrijven in Spanje en Portugal een dertiende én veertiende maand.

België, Frankrijk en Noorwegen stellen een vervoerstoelage verplicht. Een bedrijfswagen komt in Europese landen (waaronder België en Ierland) veelvuldig voor, maar is niet zo algemeen aanvaard als in Noord- en Zuid-Amerika.

Bron: Mercer

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.