Verloning als retentie-instrument

Verloning is een van de redenen waarom medewerkers een job in een andere organisatie aannemen. Hen de mogelijkheid geven zelf een deel van hun pakket in te vullen, is een relatief eenvoudige manier om huidige personeelsleden te behouden en nieuwe aan te trekken. Een bijdrage van Ellen Roelants, expert verloning bij Acerta Consult.

Hoe hybride werken we vandaag en hoever willen we gaan?

Het nieuwe ‘hybride’ werken is in opmars. Maar niet alle bedrijven staan er even ver in. En belangrijker nog: hebben werkgevers eigenlijk al zicht op wat de werknemers zélf willen? Lode Godderis en zijn IDEWE-team bevroegen 1.299 werknemers en beleidsmakers* en puurden daar een aantal opvallende NWOW-inzichten uit.

De do’s en don’ts voor hybride werken

Wanneer we het hebben over Het Nieuwe Werken, geven steeds meer organisaties aan dat ze kiezen voor een hybride model. Deze vorm combineert het beste van twee werelden: het slaat een brug tussen de flexibiliteit van werken op afstand en de sociale interactie die de vertrouwde kantoorruimte biedt. Toch komt er ook veel bij kijken – zeker voor HR-professionals.

Hoe actief staat successieplanning bij u op de radar?

Eén van de gevolgen van de pandemie is dat bedrijven beter het belang van successiemanagement hebben ingezien. Het is immers een actueler topic dan ooit. Wat als één van de directieleden of een collega die een cruciale expertenrol vervult, tijdelijk wegvalt door bijvoorbeeld corona? Is er dan een back-up plan voor een tijdelijke vervanger?

Tijd voor interne mobiliteit

Nu het vertrouwen terugkeert en de arbeidsmarkt weer in beweging komt, is het aan werkgevers om de band met medewerkers te versterken. Interne mobiliteit is een van de sleutelelementen, schrijft Nele Ronsmans, experte talent & ontwikkeling bij Acerta.

Hoe combineer je werken op afstand en respect voor privacy?

De digitalisering van de samenleving, in het bijzonder op het werk, versnelde onder impuls van de coronapandemie. Het wijdverspreid telewerken vergroot echter ook de privacyrisico’s. Het wordt zoeken naar een erg delicaat evenwicht tussen enerzijds controle op thuiswerk en anderzijds respect voor privacy. Het sleutelwoord? Wees voorzichtig!

De rol van de manager in 2021

2020 bracht ons niet alleen een coronacrisis, het was ook het jaar dat de Black Lives Matter-beweging prominent in beeld kwam, ook in Europa. Door alle ontwikkelingen van het voorbije jaar is de manier waarop we werken drastisch veranderd. Dat vraagt een ander soort leiderschap.

Telewerk: Uit het oog, uit het hart?

Velen van ons, in het bijzonder kenniswerkers, werken van thuis. We hebben sinds het begin van de coronacrisis geleerd te werken met een heel arsenaal aan tools en namen nieuwe gewoontes aan. Die ervaring zal, ook na de pandemie, nog lang zichtbaar zijn in de manier waarop we werken. Maar hebben we ook voldoende gereflecteerd over wat de impact is van de fysieke afstand tussen mensen? We zien elkaar niet meer, behalve dan in een venstertje op het scherm van de laptop. Uit het oog, uit het hart?

Diversiteit en inclusie: strategische prioriteit

Diversiteit en inclusie leek tot voor kort een tamelijk wollig onderwerp, waarmee heel wat bedrijven behoorlijk worstelden. Vandaag zijn we bij het Top Employers Institute meer dan ooit overtuigd dat de bedrijven die sterk inzetten op een breed palet aan ‘smaken’ op de werkvloer, het sterkst uit de ‘war for talent’ zullen komen.

Wat met de kantoren na COVID-19: meer of minder?

De wetenschap dat na een these en een antithese steeds een synthese volgt, brengt ons hoogstwaarschijnlijk tot een vorm van hybride werken in de toekomst. Bedrijven zullen, in functie van hun cultuur, technologie, infrastructuur en (liefst ook…) individuele voorkeuren, op zoek gaan naar een ideale combinatie van werken op kantoor en telewerk, schrijft Frank Vander Sijpe.

Het flexibele kantoor van de toekomst

Het afgelopen jaar hebben we ons in een ijltempo omgeschoold tot experts in online platforms allerhande. Het huis werd een kantoor. En de collega’s zagen we enkel via een digitaal venster. De kantoordrang groeit echter elke dag. Kantooromgevingen die flexibel zijn in het gebruik van de ruimtes zullen de toekomst bepalen, schrijft Bart Roels.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen