Partnerschap Levenslang Leren slaat hand aan de ploeg

Een belangrijke prioriteit van de Vlaamse regering de komende jaren is het stimuleren van levenslang leren. Leren stopt niet na het dichtslaan van de schoolpoorten. Vlaanderen kan op dat vlak belangrijke stappen vooruitzetten. Het Vlaams regeerakkoord voorzag dan ook in de oprichting van het Partnerschap Levenslang Leren. Dat krijgt de taak tegen juni 2021 een ambitieus actieplan levenslang leren aan de Vlaamse regering voor te leggen.
In Vlaanderen is er onder andere nood aan meer leerbereidheid en -goesting, meer samenwerking tussen arbeidsmarkt en aanbieders, meer innovatie en werkplekleren enz. De departementen Werk en Onderwijs en Vorming engageren zich om in de nodige inhoudelijke ondersteuning te voorzien.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Levenslang leren is meer dan ooit een belangrijk thema in onze samenleving. De experten van de relancecomités bevestigen dat opleiden en levenslang leren een belangrijke sleutel zijn in het kader van de relance. Opleiden, opleiden, opleiden is de nieuwe mantra. Met een actieplan willen we de competenties van mensen versterken, hen weerbaarder maken op de arbeidsmarkt en onze bedrijven ook een extra boost geven, een win-win dus voor onze Vlaamse economie en samenleving.”

“Er moet in Vlaanderen een cultuur komen van altijd blijven bijleren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Daarom bundelen we nu de krachten van de werknemers, de werkgevers, de opleidingsverstrekkers… Je hebt iedereen nodig. Werkgevers moeten hun werknemers bijvoorbeeld soms vrijstellen voor bijscholing. Want dat maakt hen ook tot betere werknemers en zo krijg je als werkgever ook een beter bedrijf.”

Professor Ans De Vos: “Om te komen tot duurzame loopbanen voor iedereen is het nodig om ons klassieke, lineaire denken over leren en werken te doorbreken. Leren is essentieel om inzetbaar te blijven en om transities te kunnen maken doorheen de loopbaan. In dit partnerschap brengen we actoren uit onderwijs en arbeidsmarkt samen om een gezamenlijke visie hierover uit te bouwen en acties te formuleren om dit in praktijk te brengen.”

Bron: vlaanderen.be/nieuwsberichten. Daar vindt u ook de volledige samenstelling van het partnerschap.

HR Stafmedewerker

DE SINGEL

Diensthoofd HR

Wingene

HR Business Partner Volvo Trucks

Volvo Group Belgium

Coördinator HR Service Center

UZ Brussel

Recruiter

Leefmilieu Brussel

Senior Recruiter

Zorgbedrijf Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.