Pas in 2085 wordt glazen plafond doorbroken

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtAttitudeDiscriminatieFlexibiliteitGenderInstroomLoopbaanOrganisatie
Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Denver. De onderzoekers zien bovendien geen beterschap sinds hun vorige studie uit 2009. Het aantal vrouwen in topfuncties is in vergelijking met zes jaar geleden hetzelfde gebleven.

En dat terwijl bijna de helft van de arbeidsmarkt bevolkt is door vrouwen. Meer zelfs, het onderzoek toont aan dat vrouwen vaak beter presteren dan hun mannelijke collega’s. The Women’s College van de universiteit van Denver hoopt met het onderzoek bedrijven te stimuleren om medewerkers te promoveren op basis van hun prestaties. Uit het onderzoek blijkt immers dat vrouwen gemakkelijker doorstoten tot topfuncties in bedrijven die prestatiegericht belonen.

Het onderzoek legt ook de oorzaken bloot. Zo bestaat er zowel bewust als onbewust seksisme bij mannen en krijgen vrouwen amper netwerkmogelijkheden. Een andere verklaring is het moeilijk doorbreken van traditionele rollenpatronen. Ook van vrouwen in topfuncties wordt verwacht dat zij het merendeel van de familiale zorgtaken opnemen. “Vrouwen worden wel gestimuleerd om klassieke mannelijke rollen op te nemen, maar het omgekeerde is veel minder waar”, besluiten de onderzoekers.

Bron: Business Insider

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.