Redactie
Een op de acht Belgische werknemers (12,3 procent) denkt eraan om van werkgever te veranderen op korte termijn. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van HR-dienstverlener Securex. Het gaat om een opvallende stijging: in 2021 ging het nog om 6,83 procent van de werknemers. Het percentage werknemers dat op lange termijn van werkgever wil veranderen, bleef stabiel op 19 procent. Securex voerde samen met KU Leuven onderzoek naar de cruciale rol van leiderschapsstijlen op de retentie van Belgische werknemers. Passieve bazen lopen het grootste risico om hun werknemers te verliezen: 17,3 procent overweegt hun werkgever op korte termijn te verlaten.
Grotere verloopintentie bij passieve leiders dan bij controlerende leiders
In de afgelopen jaren is de concrete verloopintentie – het aantal werknemers dat aangeeft op korte termijn van werkgever te willen veranderen – opmerkelijk gestegen. In 2021 ging het nog om 6,83 procent van de Belgische werknemers. Uit de nieuwe studie van Securex blijkt dat dit aantal bijna verdubbeld is tot 12,3 procent in 2024. Bovendien legt Securex voor het eerst een helder verband bloot tussen de stijl van leiding geven en de verloopintentie van werknemers.
Werknemers die ervaren dat er passief leiderschap is op de werkvloer, getypeerd door een afwezige of besluiteloze manager, geven het vaakst aan dat ze hun werkgever willen verlaten, met 17,3 procent.
“Passieve leidinggevenden of ‘laissez-faire’ leidinggevenden stellen zich bijvoorbeeld afwachtend op, gaan conflicten uit de weg of zijn eenvoudigweg moeilijk te bereiken omdat ze te druk bezig zijn met andere dingen.”
In het geval van controlerend leiderschap gaat het om 12,2 procent, het gemiddelde op de Belgische werkvloer. Hoewel controlerend leiderschapsgedrag of micromanagement een sterk negatief effect kan hebben op het welzijn1 van medewerkers, zorgt het dus niet voor bovengemiddelde verloopintentie op korte termijn.
Autonomie-ondersteunend en structuur biedend leiderschap leidt dan weer tot de laagste uitstapintentie, met respectievelijk 9 en 8,8 procent. Securex en KU Leuven gaven eerder al aan dat deze ondersteunende stijl in 2024 minder werd toegepast dan in 20212. Het omgekeerde geldt voor de passieve en controlerende stijl. De stijl van leidinggeven evolueerde dus naar meer ‘verloopbevorderend’.
“Controlerend leiderschap leidt niet per definitie tot meer verloop.”
Inzetten op goed leiderschap, noodzaak door veranderde arbeidsmarkt
Het tekort aan geschikte arbeidskrachten zet de Belgische arbeidsmarkt sterk onder druk. De demografische transitie, met meer mensen die de arbeidsmarkt verlaten dan er instromen³, zorgt ervoor dat noodzakelijk talent schaars goed is geworden. Reden te meer voor bedrijven om in te zetten op goed leiderschap om het aanwezige talent in hun organisatie te kunnen behouden. Zeker in een context die zorgt voor extra druk en onzekerheid bij leidinggevenden.
“In een tijd waarin elke medewerker telt, kunnen organisaties zich geen passief leiderschap veroorloven.”
Profielen die op korte termijn willen vertrekken
Naast de stijl van leiderschap is er ook een link tussen contracttypes en verloopintentie op korte termijn. Zo hebben werknemers met een contract van bepaalde duur een hogere verloopintentie (29,7 procent) dan collega’s met een contract van onbepaalde duur (10,9 procent). Ook bedienden (17,9 procent) denken vaker aan vertrek op korte termijn dan arbeiders (10,1 procent).
Securex stelde eveneens een verband vast tussen verloopintentie en anciënniteit. De hoogste verloopintentie op korte termijn is er bij werknemers met minder dan een jaar anciënniteit (23,5 procent). Daarna neemt de verloopintentie stelselmatig af naarmate de anciënniteit toeneemt. Bij werknemers tussen de vier en tien jaar anciënniteit gaat het nog om 13,3 procent. Bij werknemers met 21 jaar of meer anciënniteit, zakt ze naar 3,4 procent.
LEES MEER OP HRSQUARE.BE
- VBO wijst op noodzaak om meer vrouwen aan te trekken in ICT-sector
- Mediahuis verkozen tot aantrekkelijkste werkgever
- Hefmensen
- Tewerkstellingsgraad daalt bij werknemers met beperking
- Partnernieuws. Ibis budget Oostende Airport: de ideale uitvalsbasis voor groepen
2 https://press.securex.be/93-werknemers-ervaart-toxisch-gedrag-van-leidinggevende
3 https://www.plan.be/nl/publicaties/bevolkingsvooruitzichten-voor-belgie-de-oudere