Patiëntveiligheidsrondes genomineerd voor kwaliteitsprijs

PreventieVeiligheid
Een patiëntveiligheidsronde is een rondgang van management en zorgverleners in het ziekenhuis waarbij de kwaliteit en de veiligheid van het ziekenhuis gecontroleerd wordt. Doorheen het Jessa Ziekenhuis trekt een team van vier werknemers – directie, management, artsen en verpleegkundigen – 150 keer per jaar om de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid op alle verpleegkundige afdelingen te observeren.

“We kijken bijvoorbeeld na of alle materialen steriel verpakt zijn, alle patiënten een identificatiebandje dragen en er op de medicatie geschreven staat wanneer ze geopend is”, zegt stafmedewerker patiëntveiligheid Thijs Nelis. “Tijdens zo’n rondgang praten we ook met de medewerkers op de afdeling over items die van belang zijn voor de kwaliteit en veiligheid. Door die persoonlijke onmiddellijke feedback motiveren we iedereen om op zoek te gaan naar verbetering.”

Begin 2012 werd er getest met de eerste patiëntveiligheidsronde en op het einde van dat jaar werden alle verpleegafdelingen bezocht. “Het grootste probleem dat we ontdekt hebben, is het invullen van het patiëntendossier. Vaak is de patiënt wel goed verzorgd, maar werd dat niet ingevuld in het dossier”, vertelt hoofdverpleegkundige Renilde Cox. “Of vroeger werd de medicatie uit de verpakking gehaald en dan naar de patiënt gebracht. Nu blijft de medicatie erin, zodat de patiënt ziet welke medicatie hij neemt.”

Het Rode Kruis Vlaanderen en het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de KU Leuven maakt uit vijf laureaten de winnaar bekend op 12 december. Aan de prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden.

Bron: Jessa Ziekenhuis

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.