Pendelen is ongezond

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenFlexibiliteitLoopbaanPreventieTelewerkVeiligheid
Dat blijkt uit onderzoek van van Evi Dons (Universiteit Hasselt, Vito). Zij maakte er haar doctoraat over, dat ze gisteren verdedigde. Er doen zich grote verschillen voor in de blootstelling aan roetdeeltjes in de lucht. Bij mensen die op hetzelfde adres wonen, lopen de verschillen op tot 30 procent tussen de thuisblijver en de uitwerkende partner.

Vooral de verplaatsing naar het werk doet mensen heel wat roet slikken. Mensen spenderen zes procent van hun tijd aan verplaatsingen, maar die zijn wel goed voor meer dan een vijfde van hun blootstelling. Tijdens deze trips krijgen ze bijna een derde van hun dagelijkse dosis binnen.

De blootstelling is het hoogst in motorvoertuigen (auto, bus, tram en metro), en het laagst voor fietsers en voetgangers, en in treinen. De blootstelling is ook gerelateerd aan tijd en plaats. In de spits en op weekdagen zijn de concentraties roet het hoogst. Op de snelwegen en in de steden is de blootstelling het grootst, bij snelheden boven de 80 km en onder de 30 km per uur.

Dons deed haar metingen door 62 mensen (31 paren) verspreid over heel Vlaanderen een week lang met een meettoestelletje uit te rusten. Het is de eerste keer dat een studie op deze schaal persoonlijke blootstelling meet.

Bron: De Standaard

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.