Het gerenommeerde Chartered Insititute of Personnel and Development (CIPD) schat dat pesterijen op het werk 13,7 miljard pond kosten aan de economie. Met 100 miljoen dagen productiviteitsverlies per jaar, blijkt dat werkgevers falen in hun verplichting om personeel te beschermen tegen pesterijen.
Het rapport is gebaseerd op de mening van 867 managers en leidinggevenden uit de publieke en private sector en de sector van het vrijwilligerswerk.
De belangrijkste bevindingen:
Oorzaken
De belangrijkste oorzaak voor pesterijen moet volgens de ondervraagden gezocht worden in een tekort aan managementvaardigheden. Maar liefst 70 procent duidt dit als oorzaak aan. In 2005 was dit nog 66 procent.
‘Botsenden persoonlijkheden’ wordt door 57 procent als oorzaak gezien, terwijl volgens 48 procent de oorzaak van pesterijen eerder ligt in ‘autoritaire managementstijlen’.
38 procent meent dat de oorzaak vooral gezocht moet worden in het falen van managers om eerdere incidenten adequaat op te lossen.
Werkgever is te laks
Verder toont het rapport duidelijk aan dat bijna twee derde van de respondenten bezorgd is over het onvermogen van hun werkgever om iets aan het probleem te doen. 35 procent is van mening dat hun organisatie pesterijen niet effectief aanpakt, 28 procent meent dat hun werkgever niet kan omgaan met bepaalde incidenten.
Volgens de bevraagden kan een antipestbeleid enkel effectief zijn wanneer er specifiek getraind wordt op het aanpakken van pesterijen. 82 procent suggereerde dit. Een vergelijkbaar deel (80 procent) focust eerder op de nood om pesterijen te bepalen. 45 procent ziet vooral heil in voorlichting.
Positief
Tussen al dit nieuws is er ook een positief gegeven. In 2005 had amper 55 procent van de organisaties een formeel antipestbeleid, maar dit jaar steeg dit cijfer tot 74 procent. Daar waar een beleid bestaat, beweert 65 procent dat hun organisatie pestkoppen kan afschrikken (bij bedrijven zonder beleid daalt dit tot 44 procent).