Peter Cappelli: “HR gaat eindelijk vol voor agile”

“Misschien is het bij HR beter om de term ‘agile lite’ te gebruiken, aangezien deze afdeling wel de algemene principes toepast, maar zonder alle tools en procedures uit de techwereld”, verklaart Peter Cappelli, professor Management aan de befaamde Wharton School en directeur van het Center for Human Resources. HR verlaat door deze nieuwe visie zijn oude, op regels en planning gebaseerde benadering voor een eenvoudiger en sneller model, gedreven door concrete feedback.

“Zeker bij performancemanagement – waar volgens een recente Deloitte-studie al 79 procent van de executives ‘agility’ als hoogst prioritair beschouwt – scheert deze nieuwe werkmethode hoge toppen”, schrijft de professor in de laatste editie van de vermaarde Harvard Business Review. Maar ook andere HR-processen komen stilaan in de ban.

‘Copy paste’ van IT

In de meeste organisaties gebeurt dit trouwens stapsgewijs en op haast organische wijze in navolging van de IT-afdeling. De snelle innovatie in Silicon Valley zorgde voor het einde van de top-down-planning en in de plaats kwamen kortere beslissingsketens, gebaseerd op snelle feedback en teamgedreven beslissingen.

“Nu de blauwdruk beschikbaar is die past bij de huidige uiterst flexibele arbeidsmarkt, krijgt peoplemanagement eindelijk zijn langverwachte vernieuwingen”, stelt Cappelli vast.

Het evaluatiesysteem als voorbeeld

Bij heel wat HR-afdelingen die ‘agile’ gingen, was het jaarlijkse evaluatiegesprek het eerste dat grondig werd aangepakt. Er werd besloten om korter op de bal te gaan spelen en bijvoorbeeld na elk project al een feedback- en evaluatiemoment te geven. Het helemaal afschaffen van het jaarlijkse gesprek, daarentegen, bleek in de praktijk geen goed idee, feedback blijft immers essentieel voor elke medewerker.

Nieuwe focus op teams

Traditioneel focuste HR op individuen: op hun doelstellingen, hun performantie en hun noden. Maar nu organisaties steeds meer hun werk organiseren project per project, worden de management- en talentsystemen steeds meer gefocust op teams. “Het is immers op dat teamniveau, dat de doelstellingen en taken snel worden gewijzigd om in te spelen op de laatst beschikbare informatie. Op die manier proberen teams zelf hun leiderschap te regelen en nieuwe inzichten te vormen over hoe ze hun performantie kunnen optimaliseren”, besluit Peter Cappelli.

Wie na deze smaakmaker graag meer te weten wil komen over de theorieën en inzichten van professor Peter Cappelli, kan op 24 mei de exclusieve HR Square Masterclass, in samenwerking met Antwerp Management School, bijwonen. Meer info en inschrijvingen op hrsquare.be of bij Nathalie Dierickx (0474/97.07.43), [email protected]

 

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.