Ploegenarbeid doet brein sneller verouderen

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Toulouse, waarbij 3000 Franse werknemers gedurende tien jaar gevolgd werden. De studie verschijnt deze week in het British Medical Journal (BMJ). Wie in shiften werkt, scoort aanzienlijk slechter op cognitieve en geheugentesten. Het brein veroudert 30 tot 40% sneller als je tien jaar in ploegendienst werkt.

Eerdere studies linkten het effect van werken in ploegendienst al aan hartproblemen, slaapproblemen, maagzweren, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Waarom onregelmatige werktijden precies negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het brein, is niet duidelijk. Wellicht heeft het te maken met een verstoring van het circadiane ritme, de natuurlijke klok van het lichaam. Ook wie vaak vliegt in verschillende tijdzones, heeft gelijkaardige symptomen door een overproductie aan stresshormonen, waardoor de hersenstructuren beschadigd worden. Een andere mogelijkheid is dat wie vaak ’s nachts werkt, vatbaarder is voor een tekort aan vitamine D, die in eerdere studies gelinkt werd aan de functionaliteit van de hersenen.

“De cognitieve schade die in de studie vastgesteld werd, houdt niet alleen veiligheidsrisico’s in voor de betrokken personen, maar voor de hele samenleving, gezien het toenemend aantal risicovolle jobs die nachtwerk inhouden”, schrijft hoofdonderzoeker Jean-Claude Marquié in zijn conclusie. “Maar het heeft ook een impact op de levenskwaliteit van wie in shiften werkt, omdat veel activiteiten in het dagelijks leven afhangen van cognitieve vermogens.”

Maar er is ook goed nieuws: het brein kan zich opnieuw herstellen. Na minstens vijf jaar werken in een dagritme is het brein weer ‘normaal’.

Bron: De Morgen/De Standaard

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.