Politiek correct maakt creatief

Bij politieke correctheid denkt men al snel aan conformiteit: je aanpassen aan de norm. Maar uit een nieuwe studie blijkt juist dat politieke correctheid samenhangt met creativiteit op de werkvloer. Als er binnen een groep medewerkers een duidelijke norm wordt gesteld hoe mannen en vrouwen met elkaar moeten omgaan op het werk, stimuleert dat de creativiteit in een gemixte groep. Duidelijke regels nemen namelijk mogelijke onzekerheid weg over hoe mannen en vrouwen met elkaar moeten omgaan.

Nieuwe inzichten

Deze inzichten zijn het gevolg van een studie van vier Amerikaanse universiteiten die gepubliceerd werd in Administrative Science Quarterly. De resultaten uit de sociale experimenten van het onderzoek zijn opvallend, aangezien politiek correct gedrag vaak wordt gezien als een bedreiging voor het vrij uiten van ideeën. Dit onderzoek laat juist zien dat een duidelijke gedragsnorm over de omgang tussen mannen en vrouwen een vorm van veiligheid creëert op de werkvloer, waarin creativiteit tot bloei komt.

Professor Jennifer Chatman van de Amerikaanse Haas School’s Management of Organizations Group stelt dat creativiteit essentieel is voor organisaties om te innoveren en te groeien. Het onderzoek liet dan ook zien dat niet het weghalen, maar juist het toevoegen van gedragsnormen creativiteit bevordert. Een norm stellen die de verwachtingen over het gedrag opheldert, bijvoorbeeld door sociale sancties te zetten op seksistisch taalgebruik, stimuleert de creativiteit in een gemixte werkgroep.

Controversieel onderzoek

Chatman is zich ervan bewust dat de uitkomsten van het onderzoek controversieel zijn, aangezien oudere onderzoeken juist beweerden dat het stellen van een politiek correcte gedragsnorm in een gemixte groep niet alleen ongewenst gedrag en taalgebruik vermindert, maar er ook voor zorgt dat mensen waardevolle ideeën niet durven te uiten. Het nieuwe onderzoek spreekt deze algemene opvatting helemaal tegen.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.