Populairder dan ooit: mobiliteitsbudget op drie jaar tijd verdubbeld

Loon
Redactie

Op 1 maart bestaat het mobiliteitsbudget zes jaar. De voorbije drie jaar heeft de maatregel meer dan dubbel zoveel bedrijven weten te overtuigen om hun personeel een alternatief te bieden voor de bedrijfswagen. Maar ook bij werknemers wint het mobiliteitsbudget aan populariteit: het voorbije jaar koos de helft meer werknemers ervoor. Opvallend daarbij is dat het niet langer alleen de jonge werknemers zijn, blijkt uit onderzoek van Acerta Consult en Mbrella.

Op 1 maart dit jaar blaast het mobiliteitsbudget zes kaarsjes uit. Via dat systeem kunnen werknemers die voor hun functie aanspraak maken op een bedrijfswagen, het budget daarvan naar keuze besteden: een kleinere, groenere wagen (pijler 1), andere vervoersoplossingen in de ruimste zin (pijler 2) en/of cashgeld (pijler 3).

In 2024 ruilde 3,4 procent van de werknemers hun voordeel van een bedrijfswagen in voor het mobiliteitsbudget. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van 2020, toen het ging over 1,1 procent. Opvallend, vooral onder startende werknemers is het mobiliteitsbudget populair. 4,3 procent van de werknemers die afgelopen jaar aan een (nieuwe) job begonnen, koos voor het budget in plaats van de wagen. In vergelijking met 2020 ging het aandeel bij hen bijna maal 6.

Bron: Acerta

Vooral veertigers en vijftigers

Starters hebben meer dan gemiddeld interesse in het mobiliteitsbudget. Het gaat dan over mensen die nieuw de arbeidsmarkt opkomen, of mensen die net van werkgever zijn veranderd, een moment waarop het werk en wat erbij hoort opnieuw wordt geëvalueerd. Maar er is nog een opvallende groep waar het mobiliteitsbudget aan populariteit wint.

Karolien Van Herpe, experte mobiliteit van Acerta Consult: “Onze cijfers tonen nog een andere interessante evolutie: het laatste jaar zit de groei van het mobiliteitsbudget vooral bij werknemers van 40 tot 50 jaar. Dikwijls zijn de kinderen de deur uit, zetten sommigen de stap naar een appartement in het centrum, wordt een auto minder een must… In de groep van veertigers en vijftigers zien we een stijging van 0,25 procent in 2023 naar 0,47 procent in 2024. Dat wijst allemaal op een reëel potentieel van het mobiliteitsbudget. Maar dat de percentages ondanks de groei toch nog altijd laag blijven, geeft aan dat dat potentieel nog niet volledig benut wordt.”

Werkgevers minder enthousiast

Voorwaarde om voor het mobiliteitsbudget te kiezen, is uiteraard dat de werkgever het aanbiedt. Van de werkgevers die bedrijfswagens in hun verloningsbeleid hebben, bood vorig jaar 3,23 procent het mobiliteitsbudget aan. Dat is meer dan een verdubbeling in drie jaar tijd, maar nog altijd een laag percentage. Ook na zes jaar mobiliteitsbudget en ondanks toenemende interesse, blijft het deel werkgevers dat het mobiliteitsbudget aanbiedt dus laag.

Een van de maatregelen van de nieuwe regering betreft echter de hervorming van het mobiliteitsbudget. Concreet betekent het dat werkgevers dit systematisch zullen moeten aanbieden aan werknemers met recht op een bedrijfswagen. Er zal een voordelige (para)fiscale behandeling voor worden uitgewerkt. ​

Karolien Van Herpe: “Wij kregen van bedrijven al heel wat vragen over het mobiliteitsbudget, maar blijkbaar werd de stap tot nu toe nog niet altijd gezet. De tijd dat werknemers automatisch voor een bedrijfswagen kiezen, is nochtans al een tijdje voorbij. Tenminste, als ze alternatieven krijgen. Het mobiliteitsbudget richtte zich tot hiertoe tot werkgevers met een wagenpark. Uit ervaring zullen zij weten dat bedrijfswagens verborgen kosten met zich meebrengen, denk maar aan de kilometerkost of franchise bij schade. Wel, het mobiliteitsbudget heeft die verborgen kosten niet. Dat was dus altijd al een mooie reden voor werkgevers om naar het mobiliteitsbudget over te schakelen, met begeleiding waar gewenst. Dat de nieuwe regering het mobiliteitsbudget zal hervormen, betekent dat iedere werknemer met recht op een bedrijfswagen zal kunnen instappen.”

Vatbaar voor verbetering

Acerta Consult ziet ondanks de stijgende populariteit van het mobiliteitsbudget een aantal punten die een rem vormen om het volle potentieel van het systeem waar te maken de komende jaren. Niet alleen qua opties waaruit werknemers kunnen kiezen, maar ook wie van de werkende bevolking er allemaal in aanmerking komt voor het mobiliteitsbudget.

Karolien Van Herpe: “De kracht van het mobiliteitsbudget zou ook weleens zijn zwakte kunnen zijn. Onze cijfers laten zien dat er nog vrij vaak – zij het elk jaar een beetje minder – voor de derde pijler, het geld, wordt gekozen. Niet alleen is dat financieel de minst interessante keuze aangezien daar sociale bijdragen op moeten worden betaald, de opties van de tweede pijler zijn ook danig ruim dat iedereen er wel zijn gading in moet vinden. Misschien zijn ze wel zo ruim dat werkgevers en werknemers ze onvoldoende kennen? Nog een handicap van het systeem zijn de voorwaarden. Zo krijgen volgens de huidige regeling alleen werknemers met een bedrijfswagen toegang tot het mobiliteitsbudget. En langs de kant van de werkgevers, kunnen alleen zij die bedrijfswagens in hun loonbeleid hebben (gehad) het mobiliteitsbudget aanbieden. Gevolg: pioniers die uit duurzaamheidsoverwegingen nooit aan bedrijfswagens begonnen zijn, blijven verstoken van deze optie. We zijn benieuwd om te ontdekken in hoeverre de uitwerking van het kersverse regeerakkoord hieraan tegemoetkomt.”

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Plaats hier uw vacature - neem contact op met [email protected]

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Ben jij klaar om helemaal mee te zijn in de wereld van HR? HR Square Nieuwsbrief brengt je tweewekelijks een overzicht van de belangrijkste feiten, trends en gebeurtenissen in HR-land.

Bovendien krijg je een handige lijst van must-attend HR-events, zodat je niets hoeft te missen.

Gratis in je mailbox. Het enige wat je hoeft te doen is je registreren!