Positie van vrouwen op het werk: België doet het niet slecht, maar alles kan beter

De statistieken slaan op het kalenderjaar 2019 en weerspiegelen de prestaties voor corona. België behield de tiende plaats op de ranglijst. IJsland en Zweden behaalden de twee topposities voor het zesde jaar op rij, met Nieuw-Zeeland op de derde plaats. Nederland steeg tussen 2018 en 2019 twee plaatsen op de ranglijst, van de 19de naar de 17de plaats. Het was een van de weinige OESO-landen die verbeteringen vertoonden op alle vijf arbeidsmarktindicatoren. De meeste van deze verbeteringen waren groot in verhouding tot de vooruitgang die elders in de OESO werd gezien.

Hoewel België historisch de op twee na grootste stijger is in rangschikking (van de 20ste in 2000 naar de 10de plaats in 2019), werd in 2019 weinig vooruitgang geboekt. De voltijdse arbeidsparticipatie van vrouwen bleef gelijk op 72,0 procent, terwijl de arbeidsparticipatie van vrouwen verbeterde van 64,3 naar 64,9 procent in 2019. De loonkloof tussen mannen en vrouwen (gedefinieerd als het verschil in mediaan van het inkomen van mannen en van vrouwen) werd verder verkleind van 5,8 tot 4,8 procent. Op dit vlak is België de op twee na beste in de OESO en aanzienlijk beter dan het OESO-gemiddelde van 15 procent.

Een van de belangrijkste factoren die de Belgische vooruitgang belemmeren, is de arbeidsparticipatie van vrouwen: België staat op de 27ste plaats van de 33 OESO-landen in dit onderzoek. Slechts 64,9 procent van de vrouwen is actief op de arbeidsmarkt en van hen werkt slechts 72 procent voltijds, vergeleken met de OESO-gemiddelden van respectievelijk 70 en 76 procent. Ter vergelijking: IJsland heeft een arbeidsparticipatie van 84,4 procent bij vrouwen en is daarmee het land met het hoogste percentage vrouwen op de arbeidsmarkt.

Bron: PwC Women in Work Index

HR Stafmedewerker

DE SINGEL

Diensthoofd HR

Wingene

HR Business Partner Volvo Trucks

Volvo Group Belgium

Coördinator HR Service Center

UZ Brussel

Recruiter

Leefmilieu Brussel

Senior Recruiter

Zorgbedrijf Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.